Till sidans huvudinnehåll

Därför blev vi informatörer

Att vara RFSU-informatör är att nå ut med viktig information och starta samtal. Det är att möta unga och unga vuxna i skolor, på hvb-hem och på fritidsgårdar. Det är att så frön för förändrade tanke- och förhållningssätt. Det är att vara med och förbättra samhället.

 
Anna, RFSU Uppsala (håller informatörspass på skolor, hvb-hem och fritidsgårdar samt på lättare svenska). Så här säger hon om att vara informatör:
– Det roligaste med att vara informatör är att möta en grupp av samhället man kanske inte annars möter så ofta och prata med dom om något som intresserar dom flesta. Att ha intressanta diskussioner tillsammans. Att själv lära sig nya saker i dessa diskussioner.

– Man kan inte komma och förändra synsätt direkt, men man kan plantera små frön för att få processen att komma igång att se saker från en annan synvinkel.


Hanna, RFSU Uppsala (håller informatörspass på skolor):
– Utbildningen till informatör var jätterolig! Jag lärde mig mycket samtidigt som vi fick en känsla av gemenskap. Tillsammans är vi med och påverkar.

– Roligast hittills var att jobba som informatör under Sexdagarna i Uppsala. Vi stod vid ett mässbord och folk kom fram och frågade en massa. Ett gäng män i 30-årsåldern blev jätteengagerade när jag visade upp 3D-klittan. De läste fittfaktabroschyren och kom och ville veta mer. Sexualupplysning är verkligen för alla.

Nayomi, RFSU Stockholm (håller informatörspass på skolor):
– Jag utbildade mig till informatör förra våren. Nu har jag hunnit hålla ett tiotal pass i allt från sjundeklasser till treor i gymnasiet. Gymnasieelever är roligast för dom har mer att tillföra i diskussionerna. 

– Mitt jobbigaste minne var en helt knäpptyst 8:a. Det blev väldigt stelt. Det visade på hur väl förberedd man måste vara som informatör.

– Roligaste var en heldag på en skola i Rissne. Eleverna ropade efter oss i korridorerna: "Är det ni som är från RFSU?" Vi var verkligen efterlängtade.


Vahid, RFSU Göteborg/RFSU Stockholm (håller informatörspass på Lättare svenska):
- Det roligaste är att man träffar många olika typer av ungdomar och får prata om ett ämne som är roligt. Ofta kommer det någon kommentar som jag lär mig något nytt av. Folk har olika åsikter och det måste man få ha. Men jag kommer med ett perspektiv de kanske inte alltid tänkt på tidigare.