Till sidans huvudinnehåll

RFSU storsatsar på sex och migration – träffar unga nyanlända för samtal om sex

Hur kan man prata om lust och njutning på ett HVB-hem? Och hur kan man motverka hedersnormer och ta död på myten om mödomshinnan? I höst storsatsar RFSU på ämnet sexualitet och migration och träffar unga nyanlända från norr till söder för att prata om sex.

Personer som migrerat till Sverige har sämre sexuell hälsa än övriga befolkningen och alla har inte haft samma tillgång till sexualundervisning i sitt hemland. För att råda bot på det storsatsar RFSU i höst på ämnet sex och migration och håller extra sexualundervisningpass för unga på lättare svenska, från Umeå i norr till Södertälje i söder.

– Oavsett var i Sverige du bor och oavsett hur mycket svenska du kan har du rätt till sexualundervisning. Genom att hålla pass för nyanlända, asylsökande och papperslösa ungdomar över hela landet under den här veckan vill vi uppmärksamma denna rättighet - samtidigt som vi träffar massor av ungdomar som får snacka relationer, normer och sex! säger Sonja Ghaderi, projektledare för Nyfiken, RFSU:s nationella satsning på sexualundervisning på lättare svenska.

Mellan den 7 och den 11 oktober kommer RFSU att ha extrapass på lättare svenska på bland annat språkintroduktionsprogram på gymnasiet och på olika stödverksamheter. Den 10 oktober håller RFSU också en konferens på temat sexuell hälsa och migration.

– De vuxna som träffar nyanlända ungdomar i sitt arbete eller på sin fritid som till exempel volontärer kan göra stor skillnad. Frågor om sex och relationer är centrala i många tonåringars liv. Därför storsatsar vi även på att stärka vuxna med kunskap och metoder för att prata om sexualitet på lättare svenska. Att prata sex och relationer på lättare svenska är roligt och behöver inte vara svårt! säger Sonja Ghaderi.

Under 2018 träffade RFSU 1745 ungdomar och 175 vuxna med migrationserfarenhet för sexualundervisning på lättare svenska, samt utbildade 632 yrkesverksamma som möter målgruppen i sitt yrke.