Till sidans huvudinnehåll

RFSU storsatsar på normbrytande arbete med män och maskuliniteter

T-shirts med utmanande budskap, normbrytande arbete på festivaler och undervisningsfilmer som ska få unga att reflektera över mansideal. RFSU skruvar upp arbetet med könsnormer och maskuliniteter. Viktigast av allt: att involvera killar och män i förändringsarbetet.

Idag firas Internationella Mansdagen. Metoo och debatten i Sverige om sexuella trakasserier landar ofta i starka könsnormer och skeva mansideal. Den bygger ofta på att det bara finns en maskulinitet. RFSU vill bredda diskussionen och våga nyansera hur vi ser på manlighet och maskuliniteter. Och vi vill involvera killar och män i förändringsarbetet.

– Internationella mansdagen firas bland annat för att vi ska fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället och förbättra relationer samt lyfta fram positiva normer som kan stärkas. Våra maskulinitetsnormer är varken entydiga eller statiska, det destruktiva går att förändra. Hur ser framtidens olika maskuliniteter ut? För svara på det måste vi också involvera killarna och bryta ner stereotyper tillsammans, säger Pelle Ullholm på RFSU.

Ny kollektion av Elise släpps på mansdagen

RFSU manifesterar också den Internationella mansdagen genom att släppa en ny kollektion av klädmärket ELISE med budskap som utmanar mansroller och maskulinitet, till exempel "Kill stereotypes, save lives", “Time to man up and put the patriarchy down” och "Boys do cry".

Uppmärksammar normbrytande projekt

RFSU har också i flera år jobbat på festivaler i ett samarbete med Svensk Live, Polisen och Länsstyrelsen för att tillsammans med unga där unga finns, jobba med frågor kring kommunikation, gränser och könsroller.

– Maskulinitetsnormer och sexualitet hänger ihop. Unga män vill inte alltid vara drivande och prestera i sexuella situationer. Det är inte de unga männen själva som skapat det mönstret. Unga killar behöver stärkas i sin förmåga till sexuell kommunikation. Det handlar om färdighetsträning, likabehandling och tilltro till förändring, säger Pelle Ullholm på RFSU.