Till sidans huvudinnehåll

Ungas nakna tankar blir film i RFSU:s uppföljare till #DearCondom

Förra året kastade Josefine Pettersen från SKAM och Peg Parnevik av sig kläderna för RFSU:s initiativ #DearCondom. Nu kommer fortsättningen: en experimentell kortfilm som lyfter vikten av att våga kommunicera i sängen.

Den interaktiva kortfilmen skildrar ett emotionellt och laddat första möte mellan två personer. I filmen bjuds tittaren in att switcha perspektiv mellan huvudpersonernas tankar – från osäker uppraggning till hett sommarnattsligg. Tankarna i filmen är hämtade ur unga svenskars egna berättelser som avslöjar de frågor, osäkerheter, önskningar och nojor kring sex som kan bubbla under ytan men sällan blir mer än bara en tanke.

Syftet är att visa hur svårt det kan vara att dela sina tankar med den man ligger med – och uppmana fler att våga kommunicera, även om det innebär att visa sårbarhet.

– Den gnista som Dear Condom tände förra året visar vilket stort behov det finns av att kommunicera kring sex på ett öppet och ärligt sätt. Ett första steg är att börja reflektera över hur man själv pratar sex med sin partner och våga dela med sig av sina tankar. Det hoppas vi att filmen kan inspirera till, säger Anette Otterström, Nordic Brand Manager på RFSU.

Tankarna som skildras i filmen är baserade på intervjuer med unga personer i Sverige och berör allt från prestationsångest och kroppsnoja till vem som ska ta fram kondomen. Även studier visar att det är svårt att prata om sex, exempelvis tror närmare hälften av unga svenskar att de skulle må bättre om de fick hjälp att utveckla sin förmåga att kommunicera i sängen*.

– Många kan känna sig sårbara inför att visa osäkerhet eller sätta ord på önskningarna kring sex. Modet att dela osäkerhet och önskningar kan hämtas ur vetskapen att ingen är ensam om funderingarna och av erfarenheten att bli lyssnad på utan att kritiseras. Det bästa sättet att få ännu bättre, säkrare och tryggare sex är att våga prata och lyssna. Samtal om intimitet stärker dessutom ens välmående överlag - inte enbart kring sex. Kondomen är ett sätt att bjuda in till det samtalet, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Initiativet går att följa på dearcondom.org, där det också går att ta del av tips och råd för den som vill kommunicera bättre i sängen. Flertalet kända ansikten har också slutit upp bakom initiativet genom att dela sina egna sårbara tankar i sociala medier, bland annat Miriam Bryant, Happy Jankell, Omar Rudberg och Hampus Nessvold.

Presskontakter


RFSU

Anette Otterström, Nordic Brand Manager RFSU AB
anette.otterstrom@rfsu.com +46 70 739 87 00

House of Radon

Johanna Lindberg, presskontakt på House of Radon
johanna.l@houseofradon.com +46 70 322 51 69