Till sidans huvudinnehåll

Ny satsning ska få unga att sätta ord på sex, känslor och relationer

RFSU, Författarförbundet och Storytel lanserar skrivtävling för högstadieelever.

Hur kan man få unga att prata om det som kan vara känsligt, svårt och pinsamt? Nu lanserar RFSU och Författarförbundet berättartävlingen ”Sätt ord på det” där högstadieelever får skriva sina egna berättelser om sex, känslor och relationer. Vinnaren får sitt bidrag inläst på Storytel och 15 000 kronor till klasskassan och man kan få sitt bidrag inläst av artisten Oscar Zia, känd från bland annat P3 och Melodifestivalen.

– I tonåren är livet ofta väldigt intensivt, det är stora känslor och stora tankar om livet: relationer, vänskap, sex, politik. Hur kommer framtiden att bli? Vem är jag i detta? Att få sätta ord på detta hjälper en att möta andra, sig själv, och kanske framtiden, säger Hans Olsson, sakkunnig i sexualundervisning på RFSU.

– Varje generation måste hitta sin röst, sina ord och uttryck. Att på det här sättet få vara med och inspirera morgondagens författare är oerhört värdefullt, säger Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges Författarförbund.

Om tävlingen

Tävlingen är ett samarbete mellan RFSU, Författarförbundet och Storytel. Den pågår mellan den 10 augusti och den 16 november. Eleverna deltar som klass och läraren skickar in bidragen. Vinnaren presenteras under RFSU:s stora sexualundervisningsvecka v.SEX som går av stapeln i februari 2021. 

Mer information om tävlingen Sätt ord på det!

Kontakt

För mer information och intervjuer, kontakta:
Ebba Rosencrantz, RFSU
ebba.rosencrantz@rfsu.se, telefon: 076-314 41 15

Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges Författarförbund, telefon: 070-777 58 59.