Till sidans huvudinnehåll

RFSU presenterar podden Body Rights!

Nu byter podden RFSU Dokumentär namn till Body Rights och vi släpper en ny säsong om hbtq-flyktingar från Uganda.

Body Rights är dokumentära berättelser som i dessa fyra avsnitt handlar om människor som kämpat för att få älska någon av samma kön utan att behöva vara rädda för sina liv. Vi får höra berättelser om Mary och Gulam, som var tvungna att fly undan lynchmobbar och försökte bygga ett värdigt liv i Sverige. Men som fick avslag av Migrationsverket när de inte kunde “bevisa” deras sexuella läggning. Vi får höra unika personliga vittnesmål om grymma orättvisor, men också berättelser om motstånd, hopp och kamp för livet.

Med Body Rights vill vi väcka uppmärksamhet om den fruktansvärda situationen som råder för hbtq-personer i Uganda, men också om bemötandet i Sverige, där människor som har uppenbara asylskäl blir utvisade.

Under säsongens gång får du också höra asylrättsjurister berätta om den backlash mot hbtq-personers mänskliga rättigheter som har utvecklats sedan flyktingkrisen 2015, och Migrationsverket själva om hur de svarar på kritiken. 

Du får även ett inblick i kopplingarna mellan Ugandas djupt homofobiska politik, pastorer från USA, och frikyrkor i Sverige. 

Första avsnittet av den nya säsongen, “Jag dör hellre än blir tillbakaskickad”, släpps idag 15 september. Lyssna på www.rfsu.se/podd, eller på Acast, Apple Podcasts eller Spotify. Nya avsnitt släpps varje vecka under fyra veckor. Sök på Body Rights där du lyssnar på poddar och prenumerera för att alltid få det senaste avsnittet i ditt flöde.