Till sidans huvudinnehåll

Sverige får äntligen ett institut för mänskliga rättigheter

Regeringen har idag tagit ett viktigt steg i arbetet för att ett institut för mänskliga rättigheter ska inrättas. Detta har vi och andra organisationer kämpat för länge. 

Redan 2015 lovade regeringen att ett institut för mänskliga rättigheter skulle inrättas. Sen har arbetet gått i stå flera gånger. Men idag, äntligen, meddelade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) att regeringen nu tar ett viktigt steg på vägen mot att göra allvar av planerna. Myndigheten ska vara på plats i januari 2022.

Svenska regeringar har under mer än tio år fått kritik från FN för att Sverige till skillnad från många andra länder saknar en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution).

En sådan myndighet ska ha ett brett mandat att främja och skydda de mänskliga rättigheterna i Sverige. Den ska vara oberoende från regeringen men även från andra aktörer.

- Vi hoppas att institutet kommer att ses som en tung instans i politiken, säger Martin Candell, jurist och sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU.