Till sidans huvudinnehåll
Bild från publiken på Berns när Hurula står på scen.
Hurula på Berns, 2019.

Artister, arrangörer, fans, RFSU och Svensk Live tillsammans mot sexuella övergrepp och för ömsesidighet

Dare to Care är ett samarbete mellan Svensk Live och RFSU som arbetar för trygga miljöer utan sexuella övergrepp i livemusikvärlden och samhället i stort. Initiativet har funnits sedan 2016 och är unikt därför att det tar kraft i det positiva genom att arbeta FÖR ömsesidighet och sexuell kommunikation. Idag tar Dare to Care ett nytt kliv tillsammans med låtskrivaren och artisten Hurula och fansen i gruppen Hurulas Betongbarn med start på Hurulas spelning på Cirkus i Stockholm ikväll.

Det nya initiativet kommer direkt från Hurulas Betongbarn och artisten själv. De sökte upp Svensk live och RFSU och ville var en del av Dare to Care.

– Nu är det vi själva, publiken, som vill bidra till att göra spelningar tryggare samtidigt som vi vet att klubbarna kan fungera som viktiga plattformar för samhällsförändringar. Vi i Hurulas Betongbarn tror på styrkan in en grupp och vår gemensamma kärlek till Hurula kan bidra till lösningen. Genom att utbilda oss själva, sprida kunskap och nå ut till den publik vi själva tillhör och älskar. Den här gången gör vi det inifrån och ut, Hurulas Betongbarn we Dare to Care, säger Thérèse Göterheim en av grundarna till Hurulas Betongbarn.

Hurulas Betongbarn och viljan till förändring

Svensk Lives Verksamhetsledare Joppe Pihlgren ser positivt på Hurulas Betongbarns initiativ och ser detta som ett nytt steg för Dare to Care-projektet.

– Vi är så tacksamma för att engagemanget och viljan till förändring kommer från fansen till artisten och artisten själv. Så här ska bra saker och värderingar fungera. Att de bärs av människor som vill att världen ska bli bättre och som orkar göra jobbet. Tack Hurula och tack till Hurulas Betongbarn, säger Joppe Pihlgren.

Dare to Care – ett lyckat samarbete

Jesper Setréus, projektledare på RFSU är också nöjd.

– Vi gör det bästa av fyra världar; Svensk Lives breda kontaktnät med klubbarrangörer, RFSU:s ämneskompetens, Betongbarnens tydliga publikkoppling och inte minst det viktiga stödet av artisten Hurula och fortsätter:

– Glöm inte heller klubbarna som turnén besöker. De kommer att erbjudas utbildningar för att arbeta för publikkultur som förespråkar kommunikation, ömsesidighet och samspel i sexuella relationer, men också få god insyn i problematiken kring sexualbrott. Det skapar den långsiktighet och uthållighet vi behöver. Det är bara tillsammans är vi starka nog att göra verklig skillnad, säger Jesper.

Sexuella övergrepp är ett samhällsproblem

Sexuellt våld är inte ett problem som kan kopplas till livemusik och klubbar. Enligt polisen är det tvärtom inte en arena som är överrepresenterad. Övergrepp är ett samhällsproblem och livemusikbranschen blir snarare en utmärkt plattform för att nå ut med viktigt budskap och en plats för reflekterande möten. Samtidigt är det något livemusikbranschen behöver tänka på för egen del och som en del av samhället.

Om Dare to care

Dare to Care går ut på att – utöver utbildning för arrangörer i såväl normer och värderingar som praktiskt säkerhetsarbete – också möta publiken på platser de själva älskar. 2019 innan pandemin nådde vi ut till sju festivaler och 40 klubbar.

Om Hurula

Det finns något absolut nödvändigt i Hurulas musik. Som om varje stavelse han spottar fram bland de larmande gitarrerna bara måste ut. För att de behövs. De gripande berättelserna om klass, utanförskap, psykisk ohälsa och bultande hjärtan i andrahandslägenheter har gjort Hurula till rösten för alla som lovat att aldrig någonsin bli som dem. Över fyra briljanta album – ’Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för’ (2014), via ’Vapen till dom hopplösa’ (2016), ’Klass’ (2019) och fjolårets ’Jehova’ – har Hurula cementerat sig som en av de viktigaste artisterna i Sverige och mottagit kärlek från både kritiker och lyssnare. Bland annat har han belönats med hela tre Grammisar i kategorin ’Årets Rock’.

Om Hurulas Betongbarn

Grundades av tre stycken hängivna fans 2019. Namnet Hurulas Betongbarn kommer från en av Hurulas tidigare låtar Betongbarn. Hurulas Betongbarn är en grupp för alla som älskar Hurulas Musik & Konst. Hurulas Betongbarn finns på facebook och instagram med samma namn.

För mer information
Matilda Ström, pressansvarig RFSU
Mobil: 076-160 33 07
Mejl: matilda.strom@rfsu.se