Till sidans huvudinnehåll
Collage. Till höger, en hand som håller i en mobiltelefon. Till vänster, RFSU:s sexualupplysare Kerstin Isaxon

Så ska vuxenvärlden agera när nakenbilder sprids

Att skicka nakenbilder, “nudes”, har blivit vanligt bland unga. Men hur ska du prata med ett barn om sexuella bilder som sprids på nätet? Här ger RFSU:s expert Kerstin Tóth Isaxon sina bästa råd.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Uppmärksammad granskning om ungas nakenbilder

Förra veckan publicerade Dagens ETC flera artiklar om hur unga tjejers nakenbilder läckts och sålts på internet. Det handlar ibland om nudes som skickats i förtroende men delats med andra på låsta nätforum. I vissa fall har också barn och unga pressats att ta bilder på sig själva, ett allvarligt brott som kallas grooming. I båda fallen utgör spridandet av bilderna en grov kränkning av de som utsätts.

Reagera inte med panik

När den här typen av händelser blir kända reagerar vuxenvärlden ofta med panik. Då finns risken att man som vuxen stänger dörrar i stället för att öppna upp för samtal, menar Kerstin Tóth Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

En bra början är att bekanta sig med barnets liv på nätet.
– Om du visar att du är intresserad av vad ditt barn gör kan det vara lättare att få kontakt när barnet behöver prata med dig om något, säger hon.

Blunda inte för att nakenbilder finns

Nakenbilder tas och skickas i många olika sammanhang och som en del av olika slags relationer. Oavsett om det sker mellan personer i en fast relation eller som en del av en flört kan man tänka att det är en intim handling, som ett sätt att ha sex.

Precis som annat sex ska nakenbilder bygga på ett förtroende och tillit. Inte press eller tvång.

– Nudes är en del av mångas verklighet, så även barn och ungas. Det kan vara spännande, kul och härligt att skicka och ta emot nakenbilder. Det är viktigt att inte blunda för anledningen till att dessa bilder skickas, säger Kerstin Tóth Isaxon.

Man kan också prata med sitt barn om riskerna med att skicka nakenbilder som minderårig. 

– Men förbud leder till att dörren till viktiga samtal stängs, lägger Kerstin Tóth Isaxon till. Har man fått höra från sin förälder att "det där får du inte hålla på med" blir det svårare att berätta om man blir utsatt.

Skambelägg inte den som tagit egna bilder

Och det är varken fel eller olagligt att ha sexuella bilder på sig själv. Men om ditt barn har skickat bilder på sig själv till någon som sedan spridit dem vidare så har barnet blivit utsatt för ett brott.

– Det är vanligt att den som har blivit utsatt skäms och känner skuld för det som hänt. Därför är det viktigt att du som vuxen inte förstärker denna känsla. Motverka den i stället genom att stötta barnet och placera allt ansvar där det hör hemma, på den som spridit utan tillstånd, säger Kerstin Tóth Isaxon.

Lägg skulden på förövaren – det är den som sprider bilder som gör fel

Det är alltid den som har skickat en sexuell bild vidare som har gjort fel. Det är olagligt att sprida en nakenbild för att skada en annan person, till exempel så kallad “hämndporr”. Att sprida sexuella bilder på någon under 18 år är alltid brottsligt, oavsett syfte.

Om det är ditt barn som har delat någon annans bilder med andra har hen begått ett brott. Då behöver vuxenvärlden tydligt markera att det inte är okej och berätta att det är en kränkning mot den som syns på bilden.

– Försök att prata med ditt barn och förstå vad som hänt. Fråga hur den unga tror att personen på bilden känner sig och fundera tillsammans på hur ni kan se till att det inte händer igen. Om bilderna skickas mellan elever på skolan kan det vara bra att kontakta skolan, så att också de kan jobba vidare med det, säger Kerstin Tóth Isaxon.

Trösta och hjälp till med anmälan

Om ditt barn berättar att den har lagt ut egna bilder som har fått spridning är det viktigaste du kan göra att stötta och trösta. Betona att den inte har gjort fel och inte behöver skämmas.

– Hjälp barnet att göra en polisanmälan. Det kan vara ett sätt att markera vem det är som gjort fel, säger Kerstin Tóth Isaxon.

Ni kan också kontakta organisationen ECPAT som kan hjälpa till att ta bort bilder som redan spridits på nätet. I ECPATS chatt kan man anonymt ställa frågor och få hjälp.