Till sidans huvudinnehåll
Wilson De los Reyes är jurist på RFSU. I sommar stöttar han förhandlingarna i FN om den så kallade SOGI-experten.

Viktigt beslut för hbtqi-personer på gång i FN

I sommar sker återigen en viktig förhandling i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Det är här det ska avgöras om FN:s oberoende expert med inriktning på hbtqi-personers rättigheter ska finnas kvar eller inte. RFSU kommer förstås att vara på plats.

Rollen som “expert gällande skydd gentemot våld och diskriminering baserat på sexuell läggning och könsidentitet” har funnits sedan 2016. Den tillkom efter att civilsamhällesorganisationer runt om i världen uppmärksammat att många länders syn på, och behandling av, hbtq-personer faktiskt strider mot de mänskliga rättigheterna.

Experten viktig för hbtqi-rättigheter

Vid en utvärdering 2019 var det tydligt att den så kallade SOGI (sexual orientation and gender identity)-experten fyllt en viktig roll. Han hade bland annat fått till dialoger mellan stater och andra intressenter, tagit fram fakta som visar på hur och var hbtqi-personers rättigheter kränks och erbjudit rådgivning, teknisk assistans och annat stöd. Han gjorde officiella besök i flera länder där han träffade hbtqi-aktivister, organisationer, politiker och religiösa ledare. Dessutom uppmärksammade han det våld och den diskriminering som transpersoner och homo- och bisexuella kvinnor är särskilt utsatta för.
– Miljoner människor världen över utsätts för våld på grund av sin sexuella läggning och identitet. Det inkluderar mord, våldtäkt, tortyr, våld och diskriminering när det kommer till vård, boende och anställning. Dessa missförhållanden kan förstås rapporteras in till FN ändå, men hbtqi-experten sätter strålkastaren på frågan på ett konstruktivt sätt. Han pekar inte bara på problem utan föreslår även konkreta lösningar, säger Wilson De los Reyes, jurist på RFSU.

Dags att förnya mandatet igen

Var tredje år behöver expertens mandat förnyas, liksom flera andra experters mandat inom rådet för mänskliga rättigheter. 2019 röstades förnyelsen igenom, trots stort motstånd från flera länder. I år är det dags igen och nu är utfallet ännu osäkrare. Hur det går beror nämligen på vilka länder som sitter i rådet för mänskliga rättigheter just nu. Länder som Kina, Pakistan och Qatar kommer med största sannolikhet rösta ner förslaget. Bland annat Holland, Mexiko och Sydafrika att rösta för. Och så finns det många som är osäkra, och som kan gå att påverka. Det är här RFSU och andra civilsamhällesorganisationer kommer in i bilden.
– Förhandlingarna i Genève är symboliskt viktiga för att visa att alla FN-medlemmar har ett ansvar för att adressera kränkningar av mänskliga rättigheter för ALLA människor. Mycket står på spel, inte bara på papper utan även i praktiken. Om expertens roll tas bort skickar det en signal om att våld och diskriminering baserat på sexuell läggning och identitet inte är en fråga för FN, säger Wilson De los Reyes.

RFSU på plats vid förhandlingarna i FN

Just nu är han och RFSU:s sakkunniga Mie Radeka Romée i Genève för att medverka vid förhandlingarna. Den här gången har de också med sig flera av RFSU:s partnerorganisationer från olika delar av världen. RFSU:s roll är att, tillsammans med ILGA och andra organisationer, påverka FN-medlemmar att stödja förnyandet av hbtq-expertens mandat.
– Som en organisation som arbetar med ett brett SRHR-perspektiv kommer RFSU uppmärksamma hur de sexuella rättigheterna är en förutsättning för en god sexuell hälsa, säger Wilson.

Den 8 juli fattas beslutet om huruvida hbtq-experten kommer att finnas kvar eller inte. Nu håller vi tummarna!

Text: Ulrika Hammar