Till sidans huvudinnehåll
Två personer står på en scen med ett pris och pratar i en mikrofon
Ronja Håkansson och Pelle Ullholm från RFSU tar emot pris för sin insats med projektet Dare to care.

RFSU vinner pris för "Årets insats” på LiveApan awards

RFSU vinner LiveApan-priset "Årets insats” för projektet Dare to Care på livemusikens stora årliga event i Skellefteå. Dare to care är ett projekt som syftar till att motverka sexuella trakasserier och främja samspel och ömsesidighet genom samtal på festivaler och andra livearrangemang.

Motiveringen lyder: "RFSU har med satsningen Dare to Care stöttat arrangörer i arbetet för ökad trygghet på festivaler och klubbar. RFSU har med sin kunskap och kreativitet samt med sin entusiasm och vilja hjälpt livemusiken att göra världen bättre och mer hållbar. För att bäst beskriva andemeningen i innehållet citerar vi RFSU: 'Sex utan samtycke är inte sex, det är något annat'".

– Extremt kul att branschen visar oss den här uppskattningen! Och det ömsesidigt-vi prisar mer än gärna livebranschen för sina ambitioner. RFSU har pratat kondom och säkrare sex på festivaler sedan 90-talet. Men när vi startade Dare to Care tillsammans med Svensk Live har vi på ett helt annat sätt kommit nära arrangörer och besökare. Samtalen har blivit mer relevanta och angelägna. Engagemanget bland besökare har blivit starkare och ärligare, säger Pelle Ullholm, projektansvarig på RFSU.

– Samtal om tryggare och säkrare sex handlar om att våga prata om empati, tillit och sexuell kommunikaiton. Det skapar förutsättningar för att vara en aktiv åskådare och våga bryta in när man känner att något är skevt. Samtalen rymmer både det bästa med sex men också det som inte är sex utan kränkningar, säger Pelle Ullholm.

RFSU närvarade under 2023 på åtta av de största festivalerna i Sverige; Brännbollsyran, Lollapalooza, Västerås Cityfestival, Bayside festival, Way out West, Malmöfestivalen, Stockholm Pride och Bonfire festival. Vi har även utbildat och samarbetat med flera, bland annat Eksjö stadsfest och HX i Helsingborg.

2023 genomfördes över 40 000 samtal på plats, delade ut 42.000 kondomer och vi bedömer att sammanlagt 400 000 unga har kommit i kontakt med Dare to care under sommaren. Bara festivaler ger den möjligheten.

– Alla dessa möten på de här platserna har förhoppningsvis gett unga möjligheten att tänka tanken vad de skulle göra om de ser en situation där de känner att de borde gripa in. Lika många har fått tänka på på hur de själva gör när de tar egna initiativ, formulerar sina önskningar. Under 2024 planerar vi för minst lika många möten och samtal och hoppas att få många starka och inspirerande röster bland både de som står på scen och besöker festivalerna, säger Pelle Ullholm, RFSU.