Till sidans huvudinnehåll

Hur stor risk är det att smittas av hiv?

Jag undrar hur stor risk det egentligen är att man blir smittad med hiv i Sverige om man har sex utan kondom med någon som är i 15-18 årsåldern?

Det är omöjligt att ange i siffor hur stor det risk det är att få någon könssjukdom vid ett speciellt tillfälle. Det är många olika saker som spelar in. Men till att börja med så kan vi konstatera att hiv är mycket ovanligt bland ungdomar i Sverige. 

Hiv är, som tur är, inte ett speciellt lättöverfört virus. Det spelar också roll vilket sätt man har sex på. Analsex överför exempelvis hivviruset lättare än oralsex. Sedan har det betydelse hur den hivpositive mår. Om personen äter medicin och är välbehandlad smittar hiv inte alls. Det är också olika hur mottaglig partnern (i detta fall du) är, till exempel om det finns någon annan pågående infektion som satt ner immunförsvaret.

Eftersom många av de här faktorerna ofta är okända när man har sex så vet man inte vilken risk man utsätter sig för om man har oskyddat sex med någon. Att använda kondom är det bästa sättet att skydda sig på.

Fler frågor och svar i Frågelådan