Till sidans huvudinnehåll

Hur stor risk är det att smittas av hiv?

Jag undrar hur stor risk det egentligen är att man blir smittad med hiv i Sverige om man har sex utan kondom med någon som är i 15-18 års åldern?

Det är omöjligt att ange i siffor hur stor det risk det är att få någon könssjukdom vid ett speciellt tillfälle. Det är många olika saker som spelar in. Men till att börja med så kan vi konstatera att hiv är mycket ovanligt bland ungdomar i Sverige. Såväl i Sverige som i resten av världen finns det idag den första generationen ungdomar som är födda med hivinfektionen och som får hivmediciner och alltså lever med en kronisk sjukdom.

Hiv är, som tur är, heller inget speciellt lättöverfört virus. Det spelar också roll vilket sätt man har sex på. Analsex överför exempelvis hivviruset lättare än oralsex. Sedan har det betydelse hur den hivpositive mår. Om personen är välbehandlad smittar hiv inte alls. Liksom hur mottaglig partnern (i detta fall du) är, om det finns någon annan pågående infektion som satt ner immunförsvaret.

Eftersom många av de här faktorerna är okända när man har sex så vet man inte vilken risk man utsätter sig för om man har oskyddat sex med någon. Att använda kondom är det bästa sättet att skydda sig på.

Fler frågor och svar i Frågelådan