Jag har ingen sexlust längre

Jag har levt i en relation några år. I början hade vi ett jättebra sexliv, men nu har jag sällan lust till sex. Det känns allt mer avlägset. Allt det där som vi hade från början är borta och den "grå vardagen" har tagit över. Vad ska jag göra för att hitta tillbaka till lusten?

Lusten till sex är inte konstant utan varierar under livet utan att det behöver finnas någon djupare orsak till det. Ibland är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex. Kanske prioriterar man andra saker istället. Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner.

I många relationer tar vardagen överhand efter ett tag, precis som du skriver, och sexet kanske inte får samma utrymme som tidigare. Det är en vanlig orsak till att man inte har samma lust längre. Kanske har det också blivit lite slentrian i sexet, så att det inte känns lika intressant längre. Man vet redan innan vad som kommer att hända. Ett sätt att bryta detta kan vara att göra något anorlunda. Det behöver inte betyda att man måste hänga i takkronan eller liknande, utan det kan handla om små saker som hur man närmar sig och berör varandra. Smma person behöver inte alltid ta initiativet till sex och vara den mest aktiva. Det kan vara bra att överraska varandra på något sätt. Göra något oväntat. Ha sex på tidpunkter ni inte brukar. Små förändriangar som dessa kan göra skillnad i om man tänder sexuellt eller ej.

Det kan också vara så att perioden av lite eller ingen sex blir längre för att man haft sex fast det inte riktigt känts bra. Kanske har man av hänsyn till sin partner haft sex utan att ha fått så mycket ut av det själv. Sexet kan då börja förknippas med krav eller andra negativa saker. Man måste då försöka bryta detta och fylla gemenskapen med positiva erfarenheter. Ett sätt är då att vara nära varandra och ha fysisk kontakt utan att ha sex. Det kan till och med vara bra med sexförbud så man vet att det är helt kravlöst. Samtidigt kan man ge varandra mycket annan tid. Umgås med varandra på andra sätt. Slå av teven, sitt och prata över en kopp te eller något annat där man "ser" varandra mer.

Om du och din partner har bra kontakt med varandra och brukar kunna prata med varandra så tror jag det finns bra chanser att ni löser detta på egen hand. Men om det känns som att ni kört fast eller behöver prata med någon utomstående av andra skäl så kan ni exempelvis vända er till en sex och samlevnadmottagning. Du kan göra det på egen hand eller tillsammans med din partner. Du väljer själv det som känns bäst.

Har du en egen fråga?