Till sidans huvudinnehåll

Jag har svårt att få stånd

Jag har svårt att få stånd. Det började för en vecka sen. Vad har hänt?

Detta är självklart jobbigt, men det är vanligt med problem med stånd! Oro, nervositet och stress är några av dom vanligaste orsakerna till att ståndet sviktar. Det är även så att när man har sex, särskilt med personer man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen. Försök att inte tänka på det - tänker du för mycket så kan detta i sig gör att man får besvär.

Det som också kan påverka ståndet negativt är alkohol, droger, snus och rökning, så gör du något av detta är rådet att sluta.

Alla män har då och då erektionsproblem utan att det är något som är fel. Skulle problemet kvarstå om en månad eller två, unna dig ett besök på en läkarmottagning eller en ungdomsmottagning (om du är under 20). Har du stånd till exempel på morgonen eller när du onanerar, då är det inte något kroppsligt fel på dig.

Fler frågor och svar i Frågelådan