Till sidans huvudinnehåll

Har jag ett sexmissbruk?

Min flickvän är orolig och säger att jag har ett sexmissbruk. Jag vill ha sex flera gånger i veckan och tycker själv inte att det är för mycket. Det har blivit ett problem i vår relation. Vad är sexmissbruk och vad kan jag göra för att få hjälp?

Det finns skilda uppfattningar om vad som kan klassificeras som sexmissbruk eller sexberoende, men det viktiga är att utgå från din egen upplevelse. Hur ofta du vill ha sex, har sex eller onanerar är alltså mindre viktigt än hur mycket du påverkas av det i andra delar av ditt liv. Går sex före annat som är viktigt för dig och blir till en grej som du måste göra istället för en positiv upplevelse av närhet och ömsesidighet med någon annan.

Om du upplever att du behöver hjälp kan du vända dig till en ungdomsmottagning eller mottagning för sexuell hälsa. Där kan ni reda ut om det är ett missbruk och få stöd i att bryta beteendet. Ni kan också prata om hur du kan göra för en sexualitet som känns bra.

Sexmissbruk som det brukar kallas heter egentligen sexuell tvångsmässighet. Hur det upplevs är olika för olika personer, detsamma gäller för hur det påverkar ens liv. Vanligt är en känsla av förlorad kontroll och att andra viktiga delar i ens liv inte får plats längre. Exempelvis att man träffar vänner mindre eller går tidigt från jobbet/skolan.

Fler frågor och svar i Frågelådan