Till sidans huvudinnehåll

Jag är äcklad av sex

Jag känner mej väldigt äcklad av sex. Jag har aldrig haft sex utan är oskuld men känner mig äcklad av tanken att någon gång ha det. Betyder det att jag är asexuell? Jag är attraherad av tjejer och skulle gärna vara tillsammans med en tjej. Men eftersom jag inte kan tänka mej att ha sex så blir det nog problem.

Det kan finnas olika anledningar till att man känner sig äcklad av sex. En del väljer bort sex och det är helt ok. Andra har råkat ut för olika saker, till exempel övergrepp, som får dem att känna avsmak för sex. Är det så att man känner så och mår dåligt av detta kan man söka hjälp hos till exempel en kurator på ungdomsmottagningen. Ett samtal kan hjälpa för att hitta lösningar på problemet.

Du undrar om du är asexuell, men det låter inte som att du är det eftersom du skriver att du gärna skulle vilja vara ihop med en tjej. En asexuell person märker inte av sin sexualitet och har inget behov av sex alls, men det låter på din fråga som att du i alla fall känner en attraktion vilket betyder att din sexualitet tar sig ett uttryck.

Det är alltid du som bestämmer vem du ska ha har sex med, ingen annan ska bestämma det. Därför är det bra att noga fundera igenom frågan "Vad vill jag?". Eftersom du verkar vara en tjej som funderar mycket (vilket är mycket bra för då hittar man ofta också det man mår bra av) kommer du troligen tids nog hitta svar på dina frågor. Kom bara ihåg att det är du som bestämmer om det är en kille eller en tjej som du ska ha sex med. Det ena är lika mycket rätt som det andra – så länge det är rätt för dig. Ibland är förvirringen stor vilket inte är så konstigt när man som tonåring tar klivet in i vuxenvärlden. En vuxenvärld som öppnar helt nya och okända vyer, en värld där också vår sexualitet blir verklig. Ibland kan det vara till hjälp att bena upp sina tankar och prata med någon om hur man känner. En kurator kan hjälpa dig men också någon i din egen ålder, kanske någon som är bi- eller homosexuell själv. På sajterna RFSL Ungdom och RFSL hittar du kontaktuppgifter och adresser lokalavdelningar i närheten av där du bor. Du kan maila eller ringa dem och få mer hjälp och någon att prata med.

Ett annat tips är att du tar dig en stund av din dag, redan idag, och sätter dig någonstans där du trivs bra och kan vara ostörd. Sitt där och fundera igenom hur den dagen kommer att se ut då dina problem och funderingar fått en lösning – en "mirakeldag". Vad kommer du att känna, tänka och göra och hur kommer din omgivning att märka på dig att du hittat det du mår bra av? Låt din fantasi flöda, alla detaljer, stora som små, räknas. Skriv gärna ner allt och ringa in det som finns redan idag och som du vill ska fortsätta. Allt det du ringar in, det som fungerar, ska du såklart göra mer av. Allt det andra, det som skulle kunna leda till en "mirakeldag" men som inte finns idag: Fundera över vad första steget skulle kunna vara för att förändra det och komma en bit närmare den där "mirakeldagen". Vad är viktigast och vad är enklast att börja med?

Fler frågor och svar i Frågelådan