Till sidans huvudinnehåll

Brännande känsla i underlivet

För några år sedan började det svida i mitt underliv när jag hade sex och han kom i mig. Trodde då att det var någon form av allergi, men så försvann det plötsligt och var bra i flera månader. Nu har det kommit tillbaka. Jag får en brännande känsla som håller i sig ca 20 minuter efter samlaget. Har provat med Pevaryl och först försvann känslan, men sen har det börjat klia. Vad kan detta vara? Vad ska man göra åt detta?

Det låter som om du har någon form av obalans i slidan, det kan vara en svampinfektion eller bakteriell vaginos till exempel, som ger sköra slemhinnor. Det kanske vore bra för dig att bli undersökt av en barnmorska eller läkare.
 
Om ni inte har testat er för könssjukdomar är det också klokt att göra. Vid infektion eller obalans kan sex i slidan göra ont, så vänta gärna med det tills du känner dig bra igen. Bra tips för att må så bra som möjligt i vulva är att inte använda tvål vid tvätt utan bara vatten och olja, till exempel babyolja. Lufta gärna när du kan, till exempel genom att sova utan underkläder.
 
Du kan också smörja in vulva med en fet parfymfri salva någon gång per dag, det är en bra vana för den som är sexuellt aktiv och har samlag, eftersom ett samlag ger visst slitage kring slidmynning och i slidan.
Fler frågor och svar i Frågelådan