Till sidans huvudinnehåll

Arbetet för sexuell hälsa hotas (SvD)

Regeringen vill flytta över det hivpreventiva arbetet från Socialstyrelsen till Smittskyddsinstitutet. Vi uppmanar riksdagen att rösta nej till förslaget, allt annat vore ett oförsvarbart experiment med människors sexuella hälsa, skriver ordförandena för Hiv-Sverige, RFSL och RFSU.
Publicerad i SvD den 12/4 2010.

Utan konsekvensanalys eller tydligt formulerade motiv vill regeringen splittra den kompetens som byggts upp för att motverka sexuellt överförda sjukdomar och oönskade graviditeter.

Regeringen föreslår i en proposition (2009/10:123) att Smittskyddsinstitutet övertar ansvaret att motverka spridning av hiv och andra sexuellt överförda infektioner i Sverige. Propositionen baseras på en utredning om smittskydd som huvudsakligen behandlar influensaepidemier och antibiotikaresistens. Utifrån den har regeringen kommit fram till att Smittskyddsinstitutet behöver förändra sin verksamhet. För att få in ny kompetens vill man flytta Socialstyrelsens uppdrag att arbeta med prevention av hiv och andra sexuellt överförda infektioner till Smittskyddsinstitutet.

Vi befarar att det blir ett dråpslag mot det preventiva arbete som bedrivs idag. Förlorarna blir ungdomar, män som har sex med män, människor som lever med hiv och personer med missbruksproblematik – människor som inte är betjänta av ogenomtänkta experiment med deras sexuella hälsa som insats.

Den utredning som regeringens förslag grundar sig på är nämligen skrämmande innehållslös vad gäller konsekvensbedömning och analys kopplat till prevention av hiv och andra sexuellt överförbara infektioner.

Förslaget ska dessutom ses i ljuset av att det bara är fyra år sedan Socialstyrelsen fick det övergripande ansvaret för att arbeta preventivt mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner.

Då baserades beslutet på en genomarbetad utredning som pekade på vinsterna med att hålla ihop det preventiva arbetet mot sexuellt överförda infektioner med arbetet mot oönskade graviditeter, mäns våld mot kvinnor (och sexuellt våld), prostitutionsfrågan, missbrukande personers hälsa, psykisk ohälsa etc – och som landade i ståndpunkten att Socialstyrelsen var den mest lämpade myndigheten.

Socialstyrelsen har nu arbetat i drygt tre år med att bygga upp kompetens och skapa strategier för uppdraget. Vi som bevakar berörda områden kan inte se annat än att arbetet leder åt rätt håll.

Förslaget ska också ställas mot den gedigna utredning som utredaren Anders Milton på uppdrag av socialminister Göran Hägglund (KD) presenterade för ett år sedan, då han underströk hur viktigt det är att det förebyggande arbetet mot oönskade graviditeter hålls samman med det hiv-förebyggande arbetet.

Vi finner det svårt att förstå hur folkhälsominister Maria Larsson (KD) i skenet av detta kan föreslå en så genomgripande förändring baserad på ett så undermåligt beslutsunderlag när den utförliga utredning som Göran Hägglund beställde och fick tydligt understryker vikten av att gå åt motsatt håll.

Att förebygga sexuell ohälsa i större grupper handlar nämligen inte enbart om medicinska åtgärder utan snarare om att skapa en ökad medvetenhet om sexuella risker och om förändringar av riskbeteenden. Ett sådant arbete behöver huvudsakligen bedrivas genom bredare insatser. Under de senaste fyra åren har arbetet haft en sådan inriktning och vi ser redan vissa resultat.

Att splittra detta tror vi kommer att resultera i att kopplingen mellan det hiv-preventiva arbetet och andra viktiga insatser går förlorad. Att flytta och omorganisera skulle dessutom innebära tempoförlust.

Ett av de uppdrag som ligger i den Nationella strategin mot hiv, aids och vissa andra smittsamma sjukdomar är att öka medvetenheten om vad det innebär att leva med hiv och att minska diskrimineringen av dessa personer. En flytt av hivfrågorna riskerar att få motsatt effekt, då vi befarar att synen på människor som lever med hiv kommer att medikaliseras.

Regeringens förslag är extra oroväckande med tanke på det brytningsläge som vi befinner oss i. Fler personer än någonsin lever med hiv i Sverige och ungdomars medvetenhet om hiv är kanske lägre än någonsin. Bland män som har sex med män ökar den inhemska nysmittan för tredje året i rad. I kombination med ett ökat sexuellt risktagande finns en uppenbar risk för ökad hivspridning, och om sjukdomen får fäste i ungdomsgruppen, som klamydia fått, är situationen minst sagt alarmerande.

Vi uppmanar därför riksdagen att rösta nej till regeringens förslag i väntan på en ordentlig konsekvensanalys. Allt annat vore ett oförsvarbart experiment med människors sexuella hälsa i potten.

Inger Forsgren, förbundsordförande Hiv-Sverige
Sören Juvas, förbundsordförande RFSL
Lena Lennerhed, ordförande RFSU

Uppdaterad:

Publicerad: