Till sidans huvudinnehåll

Regeringen Reinfeldt sviker våldtäktsoffren (Newsmill)

Förra året polisanmäldes över 4 000 våldtäkter i Sverige mot personer över 15 år - elva anmälningar per dag! I 98 procent av fallen var brottsoffret en tjej eller kvinna, men även män, unga killar och transpersoner utsätts. De allra flesta våldtäkter sker utan att samhället får vetskap om dem eftersom de aldrig anmäls och därför är mörkertalet mycket stort. Det skriver Amnesty tillsammans med flera andra organisationer på Newsmill.

Våldtäkt är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och en allvarlig attack mot individens integritet och sexuella självbestämmande. Den som utsätts ska enligt folkrätten ha rätt till rättvisa, upprättelse, kompensation och stöd. Men i verkligheten läggs de flesta våldtäktsärendena ned: bara 15 procent ledde till åtal under förra året och ännu färre till fällande dom.

Är detta rimligt? Förvånansvärt lite uppmärksamhet har ägnats åt att granska kvaliteten i brottsutredningar gällande våldtäkter. Det ligger i såväl brottsoffrets, som den misstänktes och ytterst samhällets intresse att så allvarliga brott som våldtäkt och sexuella övergrepp utreds så noggrant och effektivt som möjligt.

Nyligen riktade Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg en tydlig uppmaning till de europeiska regeringarna och parlamenten att hantera frågan om våldtäkt och sexuella övergrepp på större allvar. I kommissariens mandat ingår att identifiera eventuella brister i lagar, regler och praxis i Europarådets 47 medlemsländer. Respekten för den personliga integriteten är en av de mest centrala aspekterna av mänskliga rättigheter, och sexuellt våld ska ses som ett av de allvarligaste människorättsproblemen i vår tid, skriver Hammarberg. Det måste vara en politisk prioritet att skydda kvinnor från sådant våld. Staterna måste göra mer för att förhindra våldtäkt och lagföra dessa brott. Ett första steg är att undersöka varför det är så få fall som leder till fällande dom - och att åtgärda denna brist, menar Hammarberg.

I dag gör undertecknade organisationer gemensam sak och startar ett nationellt upprop. Vi uppmanar regeringen Reinfeldt att ta krafttag mot våldtäkt. Vi menar att det förebyggande arbetet mot sexuellt våld i Sverige är eftersatt och måste stärkas och utvecklas. Regeringen bör därför anta en särskild handlingsplan mot våldtäkt och annat sexuellt våld. Stödet till sexualbrottsoffer måste förbättras, både på kort och lång sikt. Unga sexualbrottsoffers erfarenheter, utsatthet och behov måste uppmärksammas, oavsett deras sexuella läggning och könsidentitet. Kvaliteten på förundersökningar i våldtäktsärenden måste höjas. Brottsoffrets möjlighet att få rättvisa och upprättelse är i stor utsträckning avhängig av att förundersökningen utförs så noggrant och allsidigt som möjligt av polis och åklagare som är kompetenta, motiverade och engagerade. Vi föreslår därför att en oberoende granskningskommission går igenom de våldtäktsutredningar som lagts ned eller lett till beslut om att inte väcka åtal. Genom att identifiera vilka bristerna är skapas möjlighet till förbättringar.

Helt rimliga krav som alla borde kunna skiva under på.

Lise Bergh, Lena Josefsson, Åsa Rgnér, Sören Juvas, Angela Beausang, Gertrud Åström, Carina Ohlsson och Maud Edgren-Schori