Till sidans huvudinnehåll

Glöm inte sexualpolitiken (ETC)

I veckan aviserade Nyamko Sabuni (FP) sin avgång. RFSU uppmanar den nya jämställdhetsministern, Maria Arnholm (FP), att arbeta för att fler människor ska ha rätt att bestämma över sina kroppar.

Grunden för att ungdomar, och sedan vuxna, ska kunna vara sig själva, välja och njuta är respekten för varandra som jämlikar. Att säga ja eller nej, ömsesidighet och lyhördhet är viktiga begrepp att diskutera och respektera.

”Sverige var det första landet i världen som införde obligatorisk sexualundervisning, men det krävs även bra undervisning för lärare.”

Idag har inte alltid tjejer och killar samma sexuella handlingsutrymme och det krävs därför en normkritisk sexualundervisning som ifrågasätter dessa stereotypa bilder. Sverige var det första landet i världen som införde obligatorisk sexualundervisning, men det krävs även bra undervisning för lärare så att de får redskap för en bra sexualundervisning.

Sexuella övergrepp begås dagligen. Under de senaste veckorna har vi kunnat följa rapporteringen om en överfallsvåldtäkt i Sundbyberg där flera personer förgrep sig på en tjej som var på väg hem. De flesta övergrepp begås dock inom relationer eller av personer som är bekanta med varandra.

Inför en särskild handlingsplan om sexuellt våld. Tillsätt en granskningskommission som utreder varför så få våldtäktsanmälningar leder till åtal. Öka stödet till brottsoffer. Människor som utsatts för övergrepp ska erbjudas professionellt stöd och rehabilitering, oavsett var i landet de bor. Sprid information om den hjälp som finns för människor som är benägna att begå övergrepp, däribland telefonlinjen PrevenTell. Utsatta män har få ställen att vända sig till, förra året sågs en ökning av anmälningar i denna grupp med 23 procent jämfört med året innan. RFSU ser fram emot den mansutredning som din företrädare Nyamko Sabuni tillsatte för att undersöka föreställningen om vad som är manligt, samt om dessa egenskaper kan vara skadliga för männen själva. Vi bidrar gärna i en diskussion om dess slutsatser och åtgärdsförslag.

Med hjälp av de här åtgärderna kan fler människor få rätten att själva bestämma över sina egna kroppar och över sin sexualitet, vilket är en grundläggande del i jämställdhetsarbetet.

Maria Andersson
Generalsekreterare på RFSU

Kristina Ljungros
Förbundsordförande på RFSU