Till sidans huvudinnehåll

Dags att stå upp för jämställdhet, Åkesson

I en sammanställning av partiernas aktivitet i kommunerna och regionerna under 2019 är det tydligt att ett parti utmärker sig genom sitt aktiva motstånd när det kommer till sexualpolitiska frågor, skriver RFSU:s ordförande Hans Linde i Aftonbladet.

I kommuner och regioner fattas dagligen viktiga beslut om våra rättigheter och vår frihet att leva våra liv på våra egna villkor. Frågor om aborträtten, sexualundervisning och arbetet för jämställdhet och hbtq-personers rättigheter.

I kommuner och regioner fattas dagligen viktiga beslut om våra rättigheter och vår frihet att leva våra liv på våra egna villkor. Frågor om aborträtten, sexualundervisning och arbetet för jämställdhet och hbtq-personers rättigheter.

När vi ser hur det olika partierna agerat i kommuner och regioner under 2019 är det tydligt att ett parti utmärker sig genom sitt aktiva motstånd.

RFSU är en partipolitiskt obunden medlemsorganisation och vi granskar hur alla politiska partier agerar i frågor som rör människors rätt till sin kropp och sexualitet.

Vi lät därför researchföretaget Acta publica göra en sammanställning av partiernas aktivitet i kommunerna och regionerna under 2019 när det kommer till sexualpolitiska frågor.

De har titta på protokoll från till exempel kommunfullmäktige, kommunstyrelsemöten och nämnder. De har även granskat motioner till kommunfullmäktige, protokoll från frågestunder, reservationer och budgetförslag samt tittat på partiernas hemsidor med program och visioner för varje kommun.

I 140 av landets 290 kommuner togs politiska initiativ under år 2019 kring sexualpolitiska frågor. Det är mest aktivitet i de större storstadskommunerna som Göteborg, Malmö, Stockholm och Uppsala. Andra kommuner med hög förekomst är Eskilstuna, Sölvesborg, Haninge, Borås och Örebro.

Den gemensamma nämnaren för de mindre kommunerna med hög förekomst är att Sverigedemokraterna har varit etablerade länge och har fått en längre erfarenhet av kommunpolitik.

SD använder idag Sölvesborg som ett “skyltfönster”. Flera av de motioner som SD lägger i Sölvesborg kommer sedan som ett eko i andra kommuner där SD finns representerade. SD är som mest aktiva i sexualpolitiska frågor i sina starkaste fästen.

Ingen har tidigare gjort en så här grundläggande granskning av sexualpolitiken på lokal och regional nivå och resultatet talar sitt tydliga språk. En tredjedel av partiernas sexualpolitiska initiativ kommer från Sverigedemokraterna.

SD utmärker sig som det parti som genomgående vill inskränka aborträtten, motverka hbtq-rättigheter och stoppa insatser för en jämlik och jämställd skola och förskola.

De motsätter sig att alla elever ska få en sexualundervisning som utgår från deras behov och frågor.

SD har velat stoppa stöd till kvinnojourer i Huddinge och RFSL Rådgivningen Skåne, avvecklas Luleås jämställdhetsarbete och att krävt att bland annat Danderyd, Partille och Mora slutar flagga med regnbågsflaggan. I Malmö motsätter sig SD att elevhälsan hbtq-certifieras, i Sundsvall och Örebro kräver de en handlingsplan för att minska antalet aborter och i ett flertal kommuner vill SD stoppa genuspedagogik i förskolan.

Runt om i landet har SD ifrågasatt stöd till Pride-festivaler och om parader ska tillåtas. Stockholm Pride, som nu pågår, är inget undantag.

SD säger ibland att de representerar en tyst majoritet, sanningen är att i samtliga svenska kommuner och regioner röstade en majoritet av väljarna på partier som står upp för allas rätt till sin kropp och sexualitet.

Vår uppmaning till alla politiker på regional och lokal nivå är att inte börjar kompromissa med er värderingar och era vallöften. Stå upp för allas rätt till sin kropp och sin sexualitet.

Hans Linde, förbundsordförande RFSU