Till sidans huvudinnehåll

Slutbetänkandet Rörelser i tiden - SOU 2007:66

RFSU:s remissvar.

RFSU firar 2008 sitt 75 årsjubileum som folkrörelse. Sedan starten har RFSU varit ett viktigt forum för människor som velat engagera sig i sexualpolitiska frågor. RFSU är idag den främsta organisationen i Sverige som arbetar för människors sexuella och reproduktiva rättigheter. Detta är frågor som spelar en avgörande roll i människors liv. Eftersom det idag inte finns något politikområde inriktat på sexualpolitiska frågor finns det ingen självklar plats för RFSU inom den sektorsorienterade folkrörelsepolitiken. RFSU är i stället en rörelse som driver hälso- och rättighetsfrämjande frågor som berör flera departement, till exempel Justitie-, Social-, Närings- samt Utrikesdepartementet.

Sammanfattning

RFSU stödjer förslaget att inrätta en delegation för regelbundna samråd mellan stat och den ideella sektorn. Den beredande funktionen som föreslås för den interdepartementala gruppen verkar vara en lämplig utveckling kopplat till den nya delegationen. RFSU menar att forum för regelbundna samtal och dialog är nödvändigt inte minst på grund av den särskilda rollfördelning som finns mellan stat och ideell sektor.

Vad gäller bidragsgivningen till ideella organisationer instämmer RFSU i utredningens förslag. Vi vill särskilt framhålla vikten av stöd för röstfunktionen i form av organisationsbidrag och detta oavsett om föreningarna får verksamhetsbidrag eller ej. Detta understryks även i tilläggsdirektiven till utredningen där betydelsen av föreningarnas självständighet visavi både stat och näringsliv framhålls. RFSU menar att det är mycket viktigt att en ideell organisation samtidigt kan agera opinionsbildare och röstbärare, kritiska till rådande ordningar, utan att för den skull riskera att förlora organisations-, verksamhetsbidrag eller uppdragsersättning som organisationen i övrigt uppfyller kraven för. Rollerna som röstbärare respektive utförare av tjänster måste kunna hållas isär av alla inblandade parter och behandlas opartiskt i samband med bedömning av bidragsansökningar och upphandlingar.

Utredningen föreslår vidare att regeringen bör se över de förordningar som reglerar bidragsgivningen till ideella organisationer. Här anser man också att i de fall fler organisationer ges möjlighet att söka bidrag ska det påverka de totala anslagens storlek. Detta är positivt.

Dock kan RFSU inte se vilka konkreta förslag som läggs för att särskilt stödja vare sig de s.k. nya rörelserna eller sektorsövergripande organisationer att få tillgång till folkrörelsestöd. Det framgår inte heller hur förslagen möter direktiven om att jämställdhets- eller integrationssträvanden ska beaktas.

Utredningen föreslår slutligen att ett forskningsprogram om det civila samhället ska inledas. RFSU stödjer detta förslag. Ideella sektorns roll i den svenska samhällsutvecklingen har varit och är viktigt. Att förstå dess mekanismer och särart behövs t ex för att kunna göra överenskommelser om relationer mellan staten och den ideella sektorn. För RFSU är det t.ex. viktigt att det i samband med upphandling av tjänster också ges ett nödvändigt utrymme för lärande och erfarenhetsåtervinning. Den praktiska verksamheten omsätts i kunskaper som används vid metodutveckling och opinionsbildning. Denna vilja till lärande och metodutveckling i den ideella sektorn bör ges ett tydligt värde och inte tonas ned eller försvinna i krav från uppdragsgivaren på kortsiktiga kostnadsbesparingar. Det vore tvärtom viktigt att detta särskilt efterfrågades vid upphandlingar där man önskar se deltagande från den ideella sektorn.