Till sidans huvudinnehåll

Utkast till Policy för Sveriges stöd till det civila samhället inom utvecklingssamarbete

RFSU:s svar på remiss till utkast.

RFSU har tagit del av berörda förslag till Policy och vill framföra några synpunkter.

Överlag anser RFSU att policyn är väl genomarbetad och ger en relevant målbeskrivning över det civila samhällets roll i utvecklingssamarbete.

RFSU instämmer i beskrivningen av det civila samhället som både röstbärare och organisatör av tjänster och noterar med glädje att regeringen identifierar det civila samhället som en nyckelaktör för demokratisk utveckling och fattigdomsbekämpning. RFSU är också positiva till att regeringen trycker på såväl fattigdoms- som rättighetsperspektivet i stödet.

Slutligen tycker RFSU att det är bra att policyn, utöver att vara vägledande för styrningen av direkt stöd till det civila samhället, också kan vara vägledande för utarbetande av Sveriges positioner för multilateralt stöd till det civila samhället.

RFSU vill mot bakgrund av detta ifrågasätta själva formuleringen av det övergripande målet, som vi inte anser tillräckligt tydligt avspeglar ett rättighetsperspektiv. RFSU vill förorda en övergripande målformulering som pekar på att det civila samhället inte bara bidrar till fattigdomsminskning utan även till demokrati och mänskliga rättigheter.

Under punkt 4.1 vill RFSU även se en tydligare skrivning om det civila samhällets roll i konsoliderade demokratier där det framgår att vi inte bara bidrar till ansvarsutkrävande utan även agerar förslagsställare och påtryckare gentemot regeringar och makthavare.

Åsa Regnér

generalsekreterare, RFSU