Till sidans huvudinnehåll

Förslag till Socialstyrelsens föreskrifter - SOSFS 2009:00 - om blodverksamhet och Socialstyrelsens föreskrifter - SOSFS 2009:00 - om transfusion av blodkomponenter

RFSU:s yttrande angående förslag till Socialstyrelsens föreskrifter om blodverksamhet.

RFSU:s kommentarer är begränsade till att gälla reglerna i blodverksamhetsföreskrifternas kapitel 6 om urval av blodgivare vid nyanmälan och tappning och tillhörande bilagor.

RFSU tillstyrker förslaget på förändringarna i föreskrifternas kapitel 6 och övergången till en mer kvalificerad riskbedömning av varje enskild blodgivare av blodcentralerna. Vi välkomnar särskilt de förändringar som föreslås i kapitlets paragraf 4 om rutinerna för hälsodeklarationen och deras innehåll, dvs. att hälsodeklaration lämnas vid varje blodgivning på ett sätt som respekterar givarens integritet samt att frågorna i högre grad berör omständigheter som kan innebära risk för överföring av sjukdomar.

Vad rör kraven på blodgivares lämplighet välkomnar RFSU att dessa enligt föreskrifternas bilaga 5 nu ska kommer att innebära tydligare fokus på sexuellt riskbeteende och dess upphörande.

Vi anser att den permanenta avstängningen från blodgivning av vissa personer på grund av deras sexuella beteende, noterbart män som någon gång har haft sex med män, idag har tjänat ut sitt syfte. Det nya förslaget har goda förutsättningar att lägga grunden för en ökad acceptans för regelverket.

RFSU ser vidare med oro på att en stor grupp av potentiella givare länge har särbehandlats på andra grunder än deras sexuella praktik. Vi välkomnar därför särskilt förslaget på att tiden mellan det att ett av de uppräknade sexuella beteendena upphört och ett godkännande kan lämnas – som en utgångspunkt – är densamma oavsett vilket beteende det har rört sig om.