Till sidans huvudinnehåll

Yttrande över rapporten Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar

Yttrande över rapporten Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar – Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och stöd (5.4 -/27847/2010)

RFSU tillstyrker utredningens förslag på förändringar i lagen om fastställande av könstillhörighet i vissa fall och att kraven på att en person ska vara ogift, steriliserad och svensk medborgare före fastställelse av könstillhörighet ska tas bort.

RFSU anser att även personer under 18 år bör kunna få juridisk fastställelse av könstillhörighet och genomgå könskorrigerande behandling.

RFSU anser att Socialstyrelsen bör se över frågor om transsexualism bör klassificeras som psykisk sjukdom eller annan diagnos.

RFSU uppmanar Socialstyrelsen att snarast tillsätta en ny utredning om vård- och stödinsatser för intersexuella personer.

Inledning

RFSU har länge sett rådande lagstiftning som reglerar fastställelse av könstillhörigheten som bristfällig, diskriminerande och otidsenlig. Som många andra remissinstanser fann vi lagförslagen som presenterades i betänkandet Ändrad könstillhörighet – förslag till ny lag (SOU 2007:16) vara mycket bristfälliga. Vi välkomnar därför Socialstyrelsens rapport, inte minst sättet som utredningen involverat enskilda, intresse- och patientorganisationer i sitt arbete, och hoppas att Socialstyrelsen och regeringen skyndsamt agerar i enlighet med utredningens intentioner och agerar för att genomföra förslagen vad gäller ändringar i lagen om könstillhörighet.

RFSU välkomnar även rapportens ansats att ha varje människas rätt till hälsa och rätt att bestämma över sin kropp i fokus på arbetet. Vi vill också framhålla att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning från 2006 är ett viktigt verktyg även i frågor om vård, stöd och behandling samt rättighetsfrågor, inte minst i frågor om tillgången till hjälpmedel som penisproteser för kvinna-till-man-transsexuella.

Oavsett var en transsexuell person eller person med könsidentitetsstörning bor ska denna person kunna få tillgång till bästa möjliga vård och behandling. Det är därför viktigt att snarast titta på möjligheten att etablera regionala utrednings- och behandlingsteam dit personer kan remitteras.

RFSU noterar att utredningen anser att vård- och stödinsatser för intersexuella personer bör utredas separat. Vi håller med utredningen om att transexuella personer och intersexuella personer är två olika målgrupper och att de har behov som inte bör sammanblandas. Vi uppmanar därför Socialstyrelsen att tillsätta en ny utredning för att täcka detta behov. En kompletterande utredning om intersexuellas situation bör bland annat omfatta medicinsk praxis, bemötande inom vården av intersexuella barn och deras anhöriga och av vuxna intersexuella samt juridiska problem som kan uppstå för denna patientgrupp.

Transsexualism – en psykisk sjukdom

RFSU tillstyrker förslaget på att Socialstyrelsen bör engagera sig i WHO:s pågående revisionsarbete om klassifikation av transsexualism och könsidentitetsstörningar. RFSU anser att Socialstyrelsen bör se över huruvida transsexualism bör klassificeras som psykisk sjukdom eller annan diagnos.

Villkor för juridisk fastställelse av könstillhörighet

Civilstånd

RFSU tillstyrker förslaget på att kravet att en person som ska genomgå juridisk fastställelse av kön ska vara ogift ska tas bort. RFSU anser att ett uttryckligt samtyckeskrav från partner före juridisk fastställelse inte ska få finnas kvar.

Svenskt medborgarskap

RFSU tillstyrker förslaget på att utländska medborgare ska kunna beviljas en ändrad könstillhörighet.

Steriliseringskravet

RFSU tillstyrker förslaget på att steriliseringskravet för fastställelse av könstillhörighet tas bort och att personer med diagnosen transsexualitet och oklar könsidentitetsstörning tillåts frysa ner könsceller på samma villkor som andras. Dagens krav utgör uppenbara och oacceptabla kränkningar av patienters reproduktiva rättigheter.

Personer under 18 år

RFSU tillstyrker förslaget om att Socialstyrelsen tillsammans med SKL ska undersöka förutsättningarna för regionala utrednings- och behandlingsteam för personer under 18 år.

RFSU tillstyrker förslaget att skyndsamt utreda om personer under 18 år ska kunna få sin juridiska könstillhörighet ändrad. RFSU anser att 18-årsgränsen för fastställelse av könstillhörighet bör tas bort och att ingen annan åldersgräns bör införas i dess ställe.

RFSU tillstyrker förslaget om att sätta in könskonträra hormoner skyndsamt bör övervägas. En framtida utredning bör även se över möjligheten för personer att genomgå annan könskorrigerande behandling före 18-årsdagen. Insättandet av hormoner och annan vård och behandling bör utgå från individens behov, inte strikta åldersgränser.

Socialstyrelsens råd för vissa rättsliga och sociala frågor

RFSU tillstyrker förslaget om att beslut om fastställelse av ändrad könstillhörighet i fortsättningen bör fattas av Socialstyrelsens avdelning för regler och tillstånd, inte av Rättsliga rådet. RFSU anser att framtida översyn av lagstiftning och regelverk som handlar om vård, behandling och rättigheter för transsexuella personer och personer med könsidentitetsstörningar även bör se över Rättsliga rådets roll i att ge tillstånd till ingrepp i könsorganen.

Myndighetsövergripande samarbete

RFSU tillstyrker förslaget på att myndigheter samverkar mera, och anser att Socialstyrelsen bör ta initiativ till sådant samarbete. RFSU tillstyrker även förslaget på att regeringen bör säkerställa att alla myndigheter behandlar förändringar av könstillhörighet på likartat sätt.

Vård av god kvalitet i hela landet

Tillgång till vård

RFSU tillstyrker förslaget på att Socialstyrelsen bör utarbeta informationsmaterial till patienter, föräldrar och vårdgivare inom öppenvården.

RFSU anser som utredningen att det är viktigt att eventuella framtida regionala utrednings- och behandlingsteam med specialkompetens får tillräckligt med resurser för att även kunna arbeta med kompetenshöjande insatser gentemot olika vård- och behandlingsenheter inom öppenvården, men även till andra aktörer som skolan, socialtjänsten och arbetsplatser.

Regionala utrednings- och behandlingsteam

RFSU tillstyrker förslagen på att undersöka förutsättningarna för etablering av regionala utrednings- och behandlingsteam, liksom etablering av regionala utrednings- och behandlingsteam för ungdomar.

RFSU anser dessutom att hjälpmedel som binders, bröst- och penisproteser ska ingå som hjälpmedel som kan förskrivas i landstingen. I förskrivning av hjälpmedel ska personens sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter tas hänsyn till, dvs. den som vill ska kunna få en penisprotes som inte bara är kosmetisk utan även har en erigeringsfunktion. Detta är i enlighet med Sveriges åtaganden enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som i Artikel 4 (g) innehåller en skyldighet för staten att bland annat främja tillgång till och användning av hjälpmedel som är lämpliga för personer med funktionsnedsättning.

Rikssjukvård

RFSU tillstyrker förslaget på att utreda om könskorrigerande operationer av könsorganen och stämbandsoperationer ska definieras som rikssjukvård.

Utredning av transsexualism och könsidentitetsstörningar

RFSU tillstyrker förslagen som går ut på att ta fram kunskapsöversikter och, i samarbete med vårdprofessionen, rekommendationer för vården.

Diagnoskodens inverkan på behandling

RFSU tillstyrker förslaget på att diagnosen transsexualism inte ska vara avgörande för om en person ska få behandling.

RFSU tillstyrker förslaget på att sammanställa kunskapen om hormonbehandling och under vilka förutsättningar sådan ska ges.

Kvalitetsregister

RFSU tillstyrker förslaget på att bygga upp ett kunskapsregister för utredning och vård av transexuella personer och för personer med könsidentitetsstörningar.

Lena Lennerhed, förbundsordförande, RFSU