Till sidans huvudinnehåll

Remissvar med anledning av (Ds 2012:46) Avskaffande av steriliseringskrav som villkor för ändad könstillhörighet

Stockholm den 7 december 2012

Till Socialdepartementet

Med anledning av (Ds 2012:46) Avskaffande av steriliseringskrav som villkor för ändad könstillhörighet.

Ett av RFSU:s främsta syften är att verka för alla människors rätt att vara, välja och njuta. Dessa ord är vägledande för det arbete vi gör i vardagen. Med detta som utgångspunkt har vi läst förslagen avseende Avskaffande av steriliseringskrav som villkor för ändrad könstillhörighet (Ds 2012:46)

RFSU har under en lång tid ställt sig bakom kravet på avskaffande av steriliseringskrav som villkor för ändrad könstillhörighet varför vi välkomnar förslagen i promemorian med glädje. Sverige har under lång tid brutit mot internationella förpliktelser genom att upprätthålla kravet på sterilisering. Vi hoppas att denna ändring också kan leda till en vidare utredning avseende individer som blivit kränkta av de bestämmelser som hittills varit rådande.

I promemorian föreslås inga stora förändringar i lagar som i dag innebär både rättigheter och skyldigheter utifrån bestämda könsnormer och som har relation till den föreslagna ändringen. Det är viktigt att det genom denna promemoria fastslås att lagarna ska tillämpas könsneutralt även om detta inte framgår av ordalydelsen. Detta för att inte i onödan förlänga möjligheten till en lagändring enligt promemorians förslag. Vi anser samtidigt att regeringen bör vinnlägga sig om, vid förslag till kommande ändringar i aktuell lagstiftning, att göra dessa lagar helt anpassade till den nya ordningen.

Med detta vill vi återigen uttrycka vår glädje och tillfredsställelse över att förslaget om att avskaffa steriliseringskravet som villkor för ändrad könstillhörighet äntligen föreslås genomföras.

Dag som ovan

Kristina Ljungros
Förbundsordförande RFSU