Till sidans huvudinnehåll

Yttrande över Remiss avseende betänkandet (SOU 2011:85) Fridkränkningsbrotten och egenmäktighet med barn

Till Justitiedepartementet

RFSU anser att fridskränkningsbrotten utgör några av de allvarligaste brotten i samhället. De riktar sig mot närstående och utgör ett stort intrång i privatlivet. Att ständigt leva under hot från en person som man har eller tidigare har haft en relation till är en mycket svår situation. Det är viktigt att samhället tar dessa brott på största allvar.

För att detta ska kunna ske måste alla de instanser som kommer i kontakt med kvinnor och män som utsätts för fridskränkning ha mycket hög kompetens i de risker brotten innebär. RFSU anser att ärendena skulle kunna få högre kvalitet om kunskapen ökade inom alla delar av rättsväsendet.

De förslag som behandlas i betänkandet avseende utökning av vilka brott som bör ingå i bedömning av fridkränkningsbrottet är enligt RFSU väl avvägda och nödvändiga. I synnerhet välkomnar vi förslaget om att överträdelse av kontaktförbud ska beaktas vid fråga om fridskränkning. Det torde vara självklart att om en person inte respekterar ett kontaktförbud ligger det i farans riktning att även ett fridskränkningsbrott ska ske.

Även när det gäller straffskalan delar RFSU utredningens bedömning att den är väl avvägd.

Betänkandet innehåller även förslag kring egenmäktighet med barn. Ändringen som innebär att även ett kvarhållande av barn, inte enbart bortförande av barn, ska bedömas som egenmäktighet med barn är en bra och nödvändig förändring och RFSU ställer sig således bakom denna förändring.

Stockholm 24/4 2012

Kristina Ljungros
Förbundsordförande RFSU