Till sidans huvudinnehåll

RFSU:s remissyttrande över ”Ytterligare en månad inom föräldrapenning reserveras för vardera föräldern”, Ds 2015:8

Inledning

RFSU tackar för att ha fått möjligheten att lämna synpunkter över rubricerad promemoria. RFSU är en partipolitiskt och religiöst obunden folkrörelse med uppgift att sprida en positiv, bejakande och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor. Vi arbetar med utgångspunkt i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för ett jämlikt och jämställt samhälle där sexualitet är en källa till glädje och njutning i människors liv.

Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet som är nödvändig för utövandet av alla mänskliga rättigheter. Sexuell och reproduktiv hälsa är viktiga och nödvändiga delar i rätten till fysisk och mental hälsa. Sexuell och reproduktiv hälsa kan varken uppnås eller skyddas utan sexuella eller reproduktiva rättigheter.

Reproduktiva rättigheter innebär rätten att fritt bestämma om en vill bli förälder och därmed antalet barn och tidrymden mellan havandeskapen samt att få tillgång till upplysning och utbildning, liksom till de medel som behövs för att kunna utöva denna rätt.

Sexuella rättigheter omfattar mer än bara hälsofrågor. Sexuella rättigheter garanterar var och ens åtnjutande och uttryck för sin sexualitet fritt från tvång, diskriminering och våld. De sexuella rättigheterna bidrar till att förverkliga principer om frihet, jämlikhet, jämställdhet, självbestämmande och värdighet.

Sammanfattning

RFSU delar utredningens uppfattning att det behövs konkreta åtgärder för att få ett jämnare uttag av föräldrapenning föräldrarna emellan, bland annat som ett led för att öka jämställdhet mellan kvinnor och män samt för att tillgodose barnets behov av en nära relation till sina föräldrar. RFSU delar också uppfattningen att de åtgärder som har haft bäst effekt när det gäller en jämnare fördelning av föräldrapenninguttaget har varit att reservera en del av den tid för vilket det kan lämnas föräldrapenning för vardera föräldern.

RFSUs vill att föräldraförsäkringen ska individualiseras eftersom alla vuxna som blir föräldrar ska ha samma ansvar och rättigheter. Stöd från samhället måste reflektera detta. Föräldraförsäkringen bör även anpassas till den mångfald av olika familjekonstellationer som existerar, där barn kan ha föräldrarelationer till en eller till många olika vuxna. Det bör även vara möjligt att ge föräldrapenning till andra vuxna som står barnet nära.

RFSU är därför positiv till alla åtgärder som syftar till ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen, såsom de åtgärder som föreslås i utredningen, men efterfrågar också en fortsatt strategi med åtgärder och tidsmål för att nå ett jämställt uttag.

RFSU uppmanar också regeringen att skyndsamt tillsätta en utredning för att underlätta för så kallade stjärnfamiljer att använda föräldraförsäkringen, såsom aviserats i regeringens budgetproposition för 2015.

Föräldraförsäkringen i olikkönade parrelationer

Utredningen utgår framför allt från en analys av hur uttaget av föräldrapenning ser ut i olikkönade parrelationer.

RFSU delar utredningens uppfattning att föräldraförsäkringen i grunden har haft positiva effekter på kvinnors och mäns sysselsättningsgrad och situation på arbetsmarknaden. Det är bland annat genom föräldraförsäkringen som det har blivit möjligt för föräldrar att kombinera ett aktivt föräldraskap med förvärvsarbete. Men dagens uttag av föräldrapenning är långt ifrån jämställt. Som påpekas i utredningen påverkar det ojämställda uttaget också uppdelningen av hem- och omsorgsarbete som innebär en ökad arbetsbörda för kvinnor, samt att kvinnor i högre grad än män arbetar deltid i syfte att finna balans mellan familjeliv och arbetsliv. Detta får i sin tur effekter på kvinnors och mäns arbetsmarknadssituation genom att kvinnor får såväl en sämre löneutveckling som sämre karriärsmöjligheter och därmed lägre inkomster än män, både på kort och på lång sikt. Vidare kan nuvarande fördelning av uttag leda till att män får sämre förståelse från arbetsgivare när de vill vara föräldralediga under längre perioder. Sett från ett barns perspektiv bör föräldraförsäkringen utformas på ett sett som återspeglar och tillgodoser barns behov av en nära kontakt med sina föräldrar.

Att bli förälder innebär ansvar och rättigheter som är oberoende av kön. Men precis som utredningen konstaterar vi att det finns många omständigheter som synes påverka fördelningen av uttag av föräldrapenning men att den avgörande faktorn fortfarande är kön. Eftersom fördelning av uttaget av föräldrapenning också har samband med fördelning av omsorgs- och hushållsarbete, inkomstutveckling och påverkar relationen mellan föräldrar och barn instämmer RFSU i att det är betydelsefullt att föräldraförsäkringen utformas på ett sätt som ger uttryck för att föräldraansvaret är gemensamt och delat mellan föräldrarna.

Utredningen konstaterar att de åtgärder som har haft bäst effekt när det gäller att stimulera till en mer jämn fördelning av föräldrapenninguttaget har varit att för vardera föräldern reservera en del av den tid för vilket det kan lämnas föräldrapenning.

RFSU vill därför att föräldraförsäkringen individualiseras och tillstyrker alla åtgärder som är ett steg på vägen dit, såsom de förslag som presenteras i utredningen. RFSU efterfrågar dock också en fortsatt strategi med tydliga, konkreta åtgärder och tidsmål för att nå en jämställd föräldraförsäkring.

Föräldraförsäkringen i andra familjer än olikkönade parrelationer

RFSU anser att det i utredningen saknas en analys av vilka faktorer som är avgörande för fördelningen av föräldraledigheten inom andra relationer och familjekonstellationer än olikkönade parrelationer.

Barn föds och blir till i många olika sammanhang och familjebildningar. Barn växer upp med ensamstående föräldrar, med en mamma och en pappa, med två mammor och en pappa, med två mammor eller två pappor, två pappor och en mamma eller två mammor och två pappor. Barn adopteras, växer upp i storfamiljer och har bonusmammor, bonuspappor och extrasyskon. RFSUs vill att föräldraförsäkringen anpassas utifrån den mångfald av olika familjekonstellationer som existerar, där barn kan ha föräldrarelationer till en eller till många olika vuxna.

Det bör även vara möjligt att ge föräldrapenning till andra vuxna som står barnet nära.

I sin budgetproposition för 2015 (prop. 2015/16:1, utg.omr. 12) anges att regeringen avser se över möjligheterna att underlätta för stjärnfamiljer att använda föräldraförsäkringen.

RFSU uppmanar regeringen att skyndsamt tillsätta en sådan utredning.

Dag som ovan

Kristina Ljungros
Förbundsordförande
RFSU