Till sidans huvudinnehåll

För dig med penis – så går en undersökning till

Vi gör alltid en individuell bedömning av dina behov men så här kan en generell undersökning för dig med penis se ut.

Besök på RFSU-kliniken

1. Du erbjuds undersökning hos oss om du har frågor om penis och pung. Har du besvär som utslag, sår, storlekar, irritationer, klåda med mera är det bra att göra en undersökning.

2. Vi tittar på hur penis och pung ser ut och kan svara på eventuella frågor. Kanske behöver man även ta prover för till exempel herpes. Själva undersökningen är inte ett måste utan ett erbjudande – och den gör oftast inte ont.

3. Det är inte alltid så att en undersökning behövs. Om det handlar om ett klamydiatest eller gonorréprov kan ett urinprov vara fullt tillräckligt.

Undersökning av dig som har penis

För en del innebär undersökning av underlivet en känsla av utsatthet. Extra känsligt kan det vara om det är första gången en undersökning görs eller om man varit utsatt för någon form av övergrepp. Den som undersöker, alltså personalen på mottagningen, är mycket lyhörd för detta.

När du ska genomgå en undersökning behöver du inte ta av dig alla kläder utan det räcker med att penis och pung är bar. För att underlätta för den som undersöker får du sen ligga ner på en undersökningsbrits. Ibland kan du behöva ställa dig upp för att underlätta undersökning av pungen. För att se bättre använder undersökaren en lampa med förstoringsglas.

Den som undersöker kommer att känna på lymfkörtlarna i ljumskarna för att kontrollera om de är svullna, eftersom det kan vara tecken på infektion i underlivet. Man känner igenom pungen för att upptäcka förändringar och för att upptäcka om testiklar och bitestiklar känns friska. Huden på penisskaftet och förhuden, om du har någon, inspekteras. Sedan dras förhuden tillbaka för att studera förhudens insida samt ollonet. Slutligen särar undersökaren med hjälp av fingrarna läpparna på urinrörsmynningen för att se så att urinrörets yttersta del ser friskt ut.

Oro för penis utseende

De flesta har olika detaljer på penis, fläckar och knottror som man undrat över och kanske även oroat sig för. Ibland kommenterar undersökaren även normala variationer men om den som undersöker inte säger någonting om just det du undrar över – passa på att fråga. Slutligen tas det prover, om ni kommit överens om att göra det. Undersökningen tar någon minut och är, som sagt, smärtfri.

Hur går provtagning till för en person med penis?

Vanligaste orsaken till provtagning är misstanke om könssjukdomar, eller att man vill försäkra sig om att man inte har någon könssjukdom.

Klamydiaprov

Detta prov tas idag med urinprov. För att provet ska vara säkert bör du inte ha kissat på minst två timmar före provtagningen. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått 10 dagar från att du haft sex.

Har du haft oskyddat munsex eller analt samlag är det viktigt att även ta prov från halsen och ändtarmen.

Gonorréprov

Liksom provtagning för klamydia tas även tester för gonorré med urin. För att provet ska vara säkert bör du inte ha kissat på minst två timmar före provtagningen. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått 10 dagar från att du haft sex.

Har du haft oskyddat munsex eller  analt samlag är det viktigt att även ta prov från halsen och ändtarmen.

Hiv

Hiv-testet är ett blodprov som tas från ett blodkärl i armvecket. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått sex veckor från eventuellt smittotillfälle. Vill du göra ett hiv-test med snabbsvar måste det ha gått åtta veckor sedan eventuellt smittotillfälle för ett säkert provresultat.

Hepatit B

Hepatit B-test är ett blodprov och tas på samma sätt som hiv-test. För ett säkert provresultat ska det ha gått 3 månader från eventuellt smittotillfälle.

Syfilis

Syfilisprovet är ett blodprov och tas på samma sätt som ett hiv-test. Om du söker med sår som misstänks vara orsakade av syfilis kan man ibland även ta prov direkt från såret. För att provresultatet ska vara säkert är det viktigt att det har gått 3 månader från eventuellt smittotillfälle.

Herpes

Prov tas med hjälp av en bomullspinne från blåsa eller sår som misstänks vara orsakad av herpes. Provet kan göra lite ont när man rullar pinnen över/i misstänkt herpessår.

Kondylom/Könsvårtor

För kondylom finns det idag inget allmänt prov. Eventuell förekomst av könsvårtor konstateras genom undersökning.