Till sidans huvudinnehåll

Vad är en slicklapp?

Jag har hört att det finns något som heter slicklapp och att man kan använda en kondom som slicklapp. Vad är en slicklapp och hur får jag tag på en?

Slicklappar används som ett skydd mot könssjukdomar som kan överföras när man slickar någons kön eller anal. Det är framför allt herpes, HPV och hepatit A som kan överföras.

Andra använder slicklapp för att de inte vill slicka direkt på slemhinnorna. De vill ha ett skydd mellan anus eller vulvan och tungan när de slickar. 

Läs mer om säkrare sex här

RFSU rekommenderar inte slicklapp

Slicklappen kan vara användbar när någon har synliga sår eller blåsor vid exempelvis herpes, men RFSU rekommenderar generellt inte slicklapp vid oralsex då oralsex är en ganska säker typ av sex och risken att få eller överföra könssjukdomar är låg.

Slicklappar är inte säkerhetstestade

Slicklappar är inte utprovade och testade på samma noggranna sätt som kondomer och de uppfyller inte den säkerhetsstandarden som krävs för STI-prevention, alltså standard för att hindra sexuellt överförbara sjukdomar. Troligen erbjuder de ett visst skydd från kontakt med kroppsvätskor under oralsex.

Var köper jag slicklapp?

Slicklappar går att köpa på vissa sexleksaksbutiker och på nätet. Om man har latexallergi kan det vara bra att veta att det även finns slicklappar som är gjorda av plast.

Hur använder jag slicklapp?

  • Det enklaste sättet att använda en slicklapp på är att hålla den med båda händerna. 
  • Låt lappen täcka hela det område du vill slicka på.
  • Vid behov får du flytta lappen för att ge fullständig täckning.
Fler frågor och svar i Frågelådan