Till sidans huvudinnehåll

Säkrare sex, vad betyder det?

Att ha säkrare sex innebär att minska risken för att könssjukdomar och hiv överförs. Kondom är ett bra alternativ för den som vill ligga säkrare. Men det är inte den enda vägen till ett säkrare sexliv. Det finns många olika sätt att ligga både skönt och säkrare.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Vad räknas som säkert sex?

Att smekas till orgasm är säkrare sex. Liksom att gnida, gnugga eller njuta av att använda tungan och läpparna på olika ställen av kroppen. Att använda händerna eller en dildo för att penetrera varandra är också säkrare sex.

Som du märker skriver vi "säkrare sex" och inte "säkert sex". Risken att en könssjukdom överförs är nämligen aldrig noll så fort någon annan är inblandad. Sex är alltså bara mer eller mindre säkert, och var och en måste själv avgöra vilka risker man är beredd att ta. Prata gärna ihop er innan så att ni är överens.

Om du haft sex med andra är det därför bra om du testar dig regelbundet. Testa dig alltid om du får symtom!

Undvik kontakt mellan slemhinnor

  • Undvik att slemhinnor kommer i kontakt med andra slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma eller blod kommer i direkt kontakt med slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma och blod kommer i kontakt med sår.

Vad är en slemhinna och var sitter de?

Slemhinnor finns i slidan, på de inre blygdläpparna, runt urinrörsmynningen, på ollonet och förhuden, i analen, i munnen och halsen samt i ögonen.

Så har du säkrare sex

Säkrare sex vid anala samlag

Om du har analsex är det väldigt viktigt att använda kondom och glidmedel för att undvika att överföra könssjukdomar. Risken att överföra sjukdomar som smittar genom blod är högre vid analsex. Kondom tillsammans med vatten- eller silikonbaserat glidmedel vid analsex ger ett gott skydd. Tänk på att kondomen inte ska glida av eller gå sönder under tiden. Låt kondomen sitta på under hela samlaget.

Säkrare sex vid vaginala samlag

Vid penetrerande vaginala samlag med penis är det också viktigt att använda kondom för att undvika att överföra könssjukdomar. Håll koll så att att inte kondomen glider av eller går sönder under tiden. Låt kondomen sitta på under hela samlaget.

Säkrare sex vid oralsex – munsex

Om du har oralsex, alltså kontakt mellan mun och könsorgan, är det bra att undvika att få sperma i munnen för att minska risken för överföring. Om du råkar få sperma i munnen är det bäst att spotta ut den istället för att svälja. Vill du vara ännu säkrare kan ni använda kondom när man suger kuk.

När man slickar en fitta är risken för överföring av hiv ganska låg, men andra könssjukdomar som till exempel klamydia och gonorré kan överföras. Koncentrationen av hiv i slidsekret (lubrikation) är låg och saliven i munnen har en virushämmande verkan. Därför är risken för hivöverföring när man slickar mycket liten. Risken ökar dock om du får blod i munnen, till exempel om den du slickar har mens eller blöder av någon annan anledning.

Säkrare sex vid gnidsex

Om du har gnidsex är det bra att tänka på att slemhinnorna inte ska komma i kontakt med varandra. Ni kan till exempel gnida er mot ett lår eller med underkläder på för att göra sexet betydligt mer säkert.

Säkrare sex vid smeksex

Om du har smeksex, det vill säga använder händerna på ditt eget eller en partners könsorgan och andra delar av kroppen, är det bra att tänka på att kroppsvätskor inte ska komma i kontakt med slemhinnor. Var till exempel försiktig om du först smeker dig själv på könet och sedan din partner. Ni kan till exempel tvätta händerna mellan turerna.

Säkrare sex när ni delar sexleksaker

Om ni använder dildo eller andra sexleksaker, ska ni tänka på att det finns risk för överföring av könssjukdomar. Byt kondom på leksaken, eller rengör den innan den förs in i någon annan person. Lättast rengörs leksakerna med tvål och ljummet vatten.