Till sidans huvudinnehåll
Ikoner som symboliserar nätsex, en kondom, en kyss och en vibrerande sexleksak

Så har du säkrare sex i coronatid

All fysisk kontakt med andra utgör en smittrisk för covid-19. Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partners innebär en särskild risk att bli smittad eller smitta andra. 

Smittar corona genom sex?

Ja, det nya coronaviruset smittar när man är nära andra människor, till exempel vid sex.

Coronaviruset smittar framförallt via så kallad droppsmitta. Det betyder att droppar sprids genom luften när någon som bär på viruset hostar, nyser eller andas.

Viruset kan också överföras genom att man får viruset på händerna och sedan tar sig i ögonen, munnen eller näsan. Corona smittar genom kontakt med saliv, till exempel vid kyssar.

Forskare har hittat viruset i både sperma och avföring och det går inte att utesluta att det smittar dessa vägar.

Kan jag ha sex under coronapandemin?

Ja, du kan ha sex under corona. Men kom ihåg att det alltid är du själv som är din säkraste sexpartner, speciellt under corona. Att onanera innebär ingen risk att smittas eller smitta andra. Din näst säkraste sexpartner är någon du bor med.

Om du lever ensam och är singel är digitalt sex det säkraste sättet att ha sex. Läs gärna RFSU:s tips om nätsex för nybörjare som inspiration. Om du ändå vill ha sex som singel, ha det med så få personer som möjligt. Genom att bara ha nära kontakt, sex inkluderat, med ett litet antal personer minskar man spridningen av corona.

Du som är över 70 år eller tillhör någon annan riskgrupp behöver vara extra försiktig och undvika nära kontakt med andra än dem du bor med. Mer information finns på 1177:s sida för dig som har en ökad risk att bli svårt sjuk vid covid-19

Det är viktigt att bara ha sex om alla känner sig helt friska och inte har symtom som hosta, feber, snuva och halsont. På 1177:s sida om covid-19 kan du läsa mer om vilka symtom du ska vara uppmärksam på.

Hur kan jag minska risken att få covid-19 i samband med sex?

Allt sex där man ses i verkligheten innebär att man är så nära någon annan att man riskerar att bli smittad. Forskare har hittat coronavirus i sperma och avföring, men man vet ännu inte om det smittar dessa vägar. För att minska risken är det därför bra att använda kondom. Eftersom corona smittar genom kontakt med saliv bör du undvika att kyssa personer utanför din närmaste krets. 

Tvätta händer och eventuella sexleksaker och hjälpmedel med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder, både före och efter sex. Tänk på att inte dela sexleksaker med varandra utan att tvätta dem emellan. Ni kan också använda kondom på sexleksakerna som ni byter istället för att tvätta dem.

Kan jag dejta under corona?

Ja, du kan dejta under corona, men ni ska helst undvika att träffas fysiskt. Om ni trots det planerar att mötas fysiskt, var utomhus, håll avståndet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Om du ändå tänker dejta och ha sex under corona ska du ha det med så få personer som möjligt. Prioritera att ha nätsex, alltså sex via videosamtal, sms eller telefon. Läs gärna RFSU:s tips om nätsex för nybörjare och RFSU:s tips om digitalt dejtande som inspiration.

Du som är över 70 år eller tillhör någon annan riskgrupp behöver vara extra försiktig och undvika nära kontakt med andra än dem du bor med. Mer information finns på 1177:s sida för dig som har en ökad risk att bli svårt sjuk vid covid-19

Om artikeln

Redaktör för sidan: 
Webbredaktionen vid RFSU:s förbundskansli

Innehållsansvarig: 
Informationen har granskats av sakkunniga vid RFSU:s förbundskansli, barnmorska vid RFSU-kliniken samt sakkunniga vid SRHR-teamet vid CES, Region Stockholm.