Till sidans huvudinnehåll

Nätsex – sex via internet eller mobilen

Ibland kan tekniken vara till hjälp när man vill ha sex. Med nätsex suddas gränsen mellan fysisk närhet och tid bort. Man kan nästan ha sex när och var man vill.

Vad är nätsex?

Sex på internet eller mobil kan vara med personer som man känner ”i verkligheten” och med personer som man aldrig har träffat fysiskt. En del skickar bilder och filmer till varandra, en del skriver sexiga sms och andra sexchattar. De finns de som onanerar framför webbkameran och gärna låter andra titta på. Nätsex kan se olika ut.

Nätsex och ömsesidighet

Tekniken gör att du kan vara i ditt eget rum. Ingen annan är nära och du kan stänga ner precis när du vill. Samtidigt kan tekniken göra det svårare att känna av om du gör något som den andre inte vill. Sms, e-post och chatt är lätta att feltolka och det kan vara svårt med ömsesidighet. Därför måste du vara extra uppmärksam vid nätsex.

Det är såklart inte okej att kränka folk på nätet, lika lite som på jobbet, i skolkorridoren eller på gatan.

Risker och strategier

Vissa blir oroliga för var bilderna eller texterna tar vägen. Kan någon annan spara dem och använda mot en senare?

För att ha kontroll är det bra om du funderar över vad som kan hända med bilderna det du skickar.

Vad är okej eller inte okej att skriva eller skicka? Hur kan jag visa respekt för andra också på nätet? Helt säker är du aldrig, men det har man faktiskt aldrig varit.

Tänk på att du lämnar elektroniska spår överallt även om det mesta försvinner ut i mängden. Oavsett om man beställer biobiljetter på kort eller porrsurfar, kan man aldrig vara säker på var informationen hamnar.

Tips!

Om du använder webbkamera så kan den som tittar med en enkel knapptryckning göra en skärmdump och spara en bild. För att känna sig tryggare väljer en del därför att inte visa kropp och ansikte på bild samtidigt. Tänk efter och bestäm vad som är bra för dig.