Till sidans huvudinnehåll

Så går ett besök till

Här får du svar på de frågor du kan ha innan du kommer till oss.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Vem kan komma till RFSU-kliniken?

Du som är 18 år och äldre är välkommen hit.

När du kommer hit

När du kommer till RFSU-kliniken tar du en nummerlapp och går till väntrummet. När det är din tur anmäler du dig i receptionen, kom därför gärna 10 minuter innan din besökstid. Ha alltid legitimation med dig. Sedan får du, beroende på vad söker för, träffa barnmorska, sjuksköterska, gynekolog/läkare eller psykoterapeut. Om du ska lämna ett test för könssjukdomar är det viktigt att du inte kissar två timmar innan provet ska tas.

De här sjukdomarna testar vi för

Hos oss kan du testa dig för klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatit B. Vi får många förfrågningar om provtagning för mykoplasma. Mykoplasma genitalium lyder inte under smittskyddslagen men prov kan lämnas efter bedömning av barnmorska/sjuksköterska/läkare. Vi utför även undersökningar för och behandlar misstänkt herpes och kondylom.

För dig med slida – så går en undersökning till

För dig med penis – så går en undersökning till

Provsvar

Om svaret på dina prover är negativt, det vill säga att du inte har en sjukdom, lämnas inget svar alls.

Om provsvaret är positivt, det vill säga att du har en sjukdom, eller avvikande på något annat sätt så ringer vi dig inom 7–10 dagar.

Det går också bra att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster. Tjänsten heter ”Beställ svar på provtagning".

Om du vill kan du också boka en återbesökstid för att få dina provsvar. Tiden bokar du i receptionen när du är här för provtagning.

Har du några frågor om dina provsvar är du välkommen att ringa till barnmorskans telefon på 08-692 07 84, knappval 4.

Ingen kan se i din journal att du varit här

Vi deltar inte i så kallad sammanhållen journalföring. Det betyder att ingen annan vårdgivare kan se de journalanteckningar som vi för över ditt besök.

Så går testet till

Testerna ser olika ut beroende på vilken del av kroppen man undersöker och det beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

Urin

Du kissar i en plastmugg som du sedan häller över i ett provrör. (Ingen behöver alltså vara rädd för att få en pinne i urinröret!)

Slida

Urinprov kombineras med sekret från slidan som du själv tar med en separat provpinne.

Svalg

Du själv snurrar en bomullspinne på båda sidor i bakre delen av svalget. Sedan placeras pinnen i ett provrör.

Anal

Du själv använder en bomullspinne som roteras mot slemhinnan en bit in i anus, sedan placeras pinnen i ett provrör.

Blod

Det finns två typer av hiv-test, ett snabbtest där du får besked efter cirka femton minuter och ett test som skickas till ett laboratorium för analys, då dröjer svaret några dagar. På RFSU-kliniken tar vi bara provet som tar lite längre tid.

Det provet är ett venöst blodprov, då sticker vårdpersonalen dig i en ven i armvecket. Blodet skickas iväg till ett laboratorium. När du testar dig med ett blodprov i armvecket kan du på samma prov också testas för syfilis och hepatit.