Till sidans huvudinnehåll

Att inte bli med barn – samtal om skydd mot graviditet

Om metoden

Detta är en metod som genom en fallbeskrivning lär ut hur man kan ha sex utan att bli gravid, både med hjälp av preventivmetoder och genom att ha sex på andra sätt än slidsamlag.

Förberedelser

Skriv ut bilder och lappar som du hittar längre ner på sidan. 
Ta eventuellt med graviditetstest och akut p-piller för att visa upp.

Så här gör du

Berätta om Clara och Tiago som har varit tillsammans i tre månader. De har inte haft sex men de har pratat om att de vill det. Clara och Tiago vill inte ha barn.

Ta bilderna med olika sexpraktiker (med och utan preventivmetoder) och lägg ut på golvet.

Dela in klassen i par som får välja varsin bild som visar ett sätt som Clara och Tiago kan ha sex på utan att bli med barn.

Efter att paren pratat ihop sig får de berätta för klassen varför Tiago och Clara inte skulle bli med barn om de valde deras alternativ. Det kan handla om att förklara att spermier och ägg inte möts när man har analsamlag eller oralsex, eller att förklara hur man kan ha slidsamlag utan att bli gravid genom att använda spiral eller något annat preventivmedel.

Fyll i med relevanta fakta och gå även igenom de bilder som inte blivit valda.

Sätt upp lapparna Clara blir inte gravid respektive Clara kan bli gravid på tavlan och placera bilderna under rätt lapp. 

Berätta sedan fortsättningen på historien: Clara och Tiago har nu haft sex med penis i slida utan preventivmedel. De vill fortfarande inte ha barn. Ta upp akut p-piller, kopparspiral, graviditetstest och abort med hjälp av bilderna. Visa gärna upp faktiska graviditetstest och akut p-piller.

Förslag på diskussionsfrågor

  • Är det lätt eller svårt att prata om preventivmetoder? Varför då?
  • Hur kan man ta upp frågan på ett bra sätt med en partner
  • Tar män och kvinnor samma ansvar för preventivmedel? Varför? Varför inte?