Till sidans huvudinnehåll

Säkrare sex-paletten. Om säkrare sex på olika sätt

Om metoden

Detta är en metod som visar på hur många olika sätt det finns att ha sex på och förklarar vilka som kräver skydd och vilka som inte gör det. Övningen vidgar begreppet sex till att handla om mer än penetration och samlag, och tar upp de sexuella aktiviteter som unga ofta har, som till exempel hångel, smek- och gnidsex. På så sätt blir det tydligt att valet inte behöver stå mellan osäkert sex eller inget sex alls.

Förberedelser

Pennor i tre olika färger

Så här gör du

1. Vidga begreppet sex

Be eleverna att nämna alla olika sätt att ha sex på som de kan komma på. Skriv upp dem på tavlan. Ord som kan komma upp är till exempel: kyssar, onani, knulla, kramas, smekas, analsex, telefonsex, sexchatta, flirta, klä av sig nakna ihop, gnidsex, fingerpulla, slicka, suga, kolla porr, 69:an, bdsm, runka av, petting, samlag, rimming, smeka pungen, kyssa öron, fingra, använda sexleksaker, gnida kön mot kön, pussar, jucka med kläder, gnugga, pilla, onanera tillsammans.

Prata om vad orden innebär. Känner du dig osäker på betydelserna? Låt gruppen hjälpa till att reda ut vad olika ord och begrepp betyder.

Diskutera varför vissa sätt att ha sex på ses som mer “riktiga” än andra. Vad beror det på?

2. Förklara säkrare sex

Be gruppen peka ut vilka av orden på tavlan som kan överföra könssjukdom och vilka som inte gör det. Ringa in de som kan överföra smitta.

Berätta var på kroppen slemhinnorna sitter, och vilka kroppsvätskor som kan innehålla bakterier och virus.

Förklara att könssjukdomar endast kan överföras om slemhinnor kommer i kontakt med varandra eller med en kroppsvätska. Använd gärna metoden Slemhinnor – om överförande av smitta.

3. Berätta om olika skydd

Använd en penna med annan färg och ringa in de olika praktiker av de redan inringade där det är nödvändigt med kondom eller annat graviditetsskydd.

Kondom behövs i de fall då slemhinnor kan komma i kontakt med varandra eller med en kroppsvätska. Graviditetsskydd behövs då sperma kan komma i kontakt med ägg.

4. Berätta om testning

Förklara varför det är bra att testa sig för könssjukdomar. Försök att avdramatisera testningen och ge gärna kontaktuppgifter till närmaste ungdomsmottagning.