Till sidans huvudinnehåll

Gissa lagen – diskussion om lagar och rättigheter

Om metoden

Detta är en metod för att ge kunskap om lagar och rättigheter i Sverige när det kommer till sexualitet och reproduktion. Eleverna får höra korta beskrivningar av olika scenarion och därefter gissa vad lagen säger. Svaren blir sedan en ingång till att diskutera både hur lagen ser ut och vilka värderingar och rättigheter den står för.

Så här gör du

Dela in eleverna två och två och ge dem ett scenario var från exemplen nedan. Låt dem diskutera sinsemellan. 

Låt dem läsa upp exemplet högt i klassen och berätta hur de resonerat.

Fyll i elevernas svar och berätta vad lagen säger. Diskutera gärna vilka värderingar lagarna står för och om de skyddar våra rättigheter eller inte.

Undvik att fokusera på förbud, fokusera istället på vilka rättigheter olika lagar ger oss (till exempel rätten att slippa ha sex mot sin vilja).

Material: Diskussionsexempel

Äktenskap

Nikki är kär i och ihop med Elsa och Matti. Nikki vill gifta sig med båda två. Får Nikki gifta sig med både Elsa och Matti? (Svar: Nej)

Panos och hans pojkvän är 18 år. De vill gifta sig. Deras föräldrar tycker att de ska vänta tills de är äldre. Får Panos och hans pojkvän gifta sig? (Svar: Ja)

Sexualundervisning i skolan

Lärarna på en gymnasieskola vill inte undervisa om kroppen och sex. Så eleverna får ingen sexualundervisning. Får lärarna göra så? (Svar: Nej)

Abort

Alina är gravid. Hon har haft sex med André. André vill ha barn. Alina vill inte ha barn. Hon vill göra abort. Får Alina bestämma själv att hon ska göra abort? (Svar: Ja)

Insemination

Ebba är 33 år och Karin är 27 år. De bor ihop och vill ha barn tillsammans. Kan de få hjälp på sjukhuset att bli gravida? (Svar: Ja)

Smittskyddslagen

Peter har hiv. Han tar mediciner och mår bra. När han har sex använder han alltid kondom. Nu har Peter träffat en tjej. Måste Peter berätta för henne att han har hiv innan de har sex? (Svar: Ja, men det beror på vad läkaren säger. Läkaren ger regler som Peter måste följa. Hen kan säga till Peter att han måste berätta att han har hiv eller att han slipper att berätta det).

Sexköp

Robert betalar pengar för att ha sex med andra. Får Robert köpa sex? (Svar: Nej)

Våldtäkt

Kim och Heike är gifta. Kim vill ha sex med Heike, men det vill inte Heike. Får Kim ha sex med Heike? (Svar: Nej)

Sexuellt utnyttjande av barn/våldtäkt mot barn

Martin är 20 år. Han känner en 14-åring som han vill ha sex med. Får Martin ha sex med någon som är 14 år? (Svar: Nej)

Åldersgräns för sex

Minea och hennes pojkvän Johan är 15 år. De vill ha sex. Får Minea och Johan ha sex med varandra? (Svar: Ja)

Omskärelse av pojkar

Daniel har en son. Daniel och hans partner vill att pojken ska omskäras. Får de bestämma att pojken ska omskäras? (Svar: Ja)

Omskärelse/könsstympning av flickor

Janetta och Jimmy har en dotter. De vill att flickan ska omskäras. Får Janetta och Jimmy bestämma att flickan ska omskäras? (Svar: Nej)