Till sidans huvudinnehåll
Två vigselringar, foto.

Erfarenheter av kusinäktenskap

I en kvalitativ intervjustudie av forskaren Hanna Cinthio delar tolv personer med sig av sina erfarenheter, tankar och farhågor kopplade till kusinäktenskap. Berättelserna rymmer en bredd av erfarenheter, från tvång och våld till kärlek, trygghet och gemenskap.

I oktober 2024 presenterade en statlig utredning ett förslag om att kusinäktenskap ska förbjudas inom landet och att kusingifte som ingåtts utomlands inte heller ska kunna erkännas i Sverige. Detta är enligt regeringen ett led i arbetet att bekämpa hedersrelaterat förtryck och våld.

Men trots att kusinäktenskap blivit en prioriterad politisk fråga och fått stor medial uppmärksamhet har de personer som är eller har varit gifta med en kusin sällan kommit till tals i debatt eller forskning. Därför har RFSU gett forskaren Hanna Cinthio i uppdrag att utföra en kvalitativ intervjustudie med röster från denna grupp.

“Jag visste inte ens att jag skulle gifta mig. En dag kom bilarna, tut tut, och jag tänkte, vadå bröllop? Vem gifter sig?”
Informant i studien

I studien möter vi tolv personer, mellan 33 och 87 år gamla. Det är sju kvinnor och fem män av turkiskt, kurdiskt, libanesiskt, palestinskt och thailändskt ursprung och med varierande religiös bakgrund. Åtta lever tillsammans med en kusin och fyra har lämnat ett sådant äktenskap.

“Ja, ja, ja, jag älskade honom! I mig själv, det är inte bara... Jag tänkte hela tiden på honom! Jag lovar, jag älskade honom!!”
Informant i studien
“Vi var inte kära, om vi ska vara ärliga. Men jag kände henne från barndomen och visste att hon fungerade för mig. (...) Men det är bra, vi är gifta nu i mer än nitton år och har en dotter som är nästan tjugo nu”
Informant i studien

Rapporten är genomförd av Hanna Cinthio på uppdrag av RFSU. Studien har etikprövats av Etikprövningsmyndigheten.

Ladda ner rapporten "Erfarenheter av kusinäktenskap" (pdf)