Till sidans huvudinnehåll

Få inte panik över ungas sexliv – ta snacket i stället

2020 larmade en barnmorska om ett ökat antal skador på grund av "hårt sex". Idag 1 mars 2023 följer programmet Uppdrag Granskning upp med en serie om ungas sexvanor, sexuellt våld och porr. Nu är det viktigt att inte bara prata OM unga – utan MED dem.

Läs pressmeddelandet om Uppdrag granskning här

Sex sätt att prata sex med unga

Studier visar att att unga efterfrågar samtal om relationer och sexualitet. Här fyller sexualundervisningen en viktig roll men vi har alla ett ansvar att föra dessa viktiga samtal. Både för att fånga upp obehagliga upplevelser men också stärka unga i förebyggande syfte. I tv-soffan, i ett hörn på släktkalaset eller i bilen. Var inte rädd att “ta snacket”, gör det ofta istället, på olika sätt och med många unga i din närhet!

  1. Prata relationer. Det kan kännas obekvämt att ställa direkta frågor om sex men samtalet får gärna vara bredare än så. Prata gärna om både vänskapsrelationer, kärleksrelationer och sexuella relationer. Hur känns det att vara med någon man tycker om? Hur löser man konflikter på ett bra sätt? Detta kan vara bra teman att börja med. 
     
  2. Ha en positiv ingång. Inled inte snacket med att berätta om allt som är farligt. Kärlek, sex och relationer är ofta en härlig del av ungas liv. Genom att prata om det som är bra bygger du tillit. Chansen ökar att den unga väljer att ta upp även sånt som känns jobbigt. 

  3. Anta ingenting. Förutsätt inte att den unga har haft sex - eller att hen inte har haft det. Anta inte att hen har tittat på porr och utgå inte ifrån att hen är hetero. Fråga istället, var nyfiken och öppen. Om du blir avvisad, försök igen. Genom att ta upp dessa frågor visar du att du finns där när det behövs.

    Läs mer: Så kan du prata om porr med din tonåring

  4. Få inte panik. Om den unga berättar om något som faktiskt gör ont, kanske om våld, övergrepp eller skador. Få inte panik. Visa att du kan ta emot förtroendet och bekräfta att det som hänt inte är okej. Tro på vad hen säger. När någon öppnar sig om obehagliga upplevelser är berättelsen ofta osammanhängande till en början. Det är inte din uppgift att ifrågasätta eller utreda sanningshalten i varenda detalj. Lyssna in vad den unga själv vill ha hjälp med och berätta vilka möjligheter det finns att få stöd.

    Länklista: Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd 

  5. Ta inte bara ett snack. Det handlar inte om att ha ett enda, stort samtal om allt som rör sex, relationer, gränser och samtycke. Prata ofta, låt det vara ett pågående snack. Fråga om skolans sexualundervisning och regler kring omklädningsrummen ena dagen. Snacka om en film eller en nyhet i tidningen nästa. Ställ öppna, nyfikna frågor. 

  6. Var tydlig och konkret. Det räcker inte att säga till en tonåring att sex måste bygga på samtycke. Vi måste vara mycket tydligare än så. Hur vet man att den andra vill? Vilka ja- och nejsignaler finns och hur lyssnar man in dem? De allra flesta unga vill göra rätt och ha relationer som bygger på ömsesidighet och respekt. Hjälp till genom att visa på goda exempel och inte bara varna för att göra fel.

    Läs mer: Såhär uppmanar vi lärare att prata med unga om ja och nej-signaler

Kom ihåg: en färsk undersökning visar att de allra flesta unga är nöjda med den senaste gången de hade sex. De hade sex på ett sätt som de själva ville och på en plats som kändes trygg.

Läs folkhälsomyndigetens undersökning UngKAB15: Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige