Till sidans huvudinnehåll
Kalle Röcklinger, sakkunnig i utbildningsfrågor

RFSU om SVT:s Uppdrag granskning om unga och sex: Få inte panik, ta snacket istället

Ikväll sänds första avsnittet av Uppdrag gransknings serie kring unga, porr och "hårt sex". De ungdomar som medverkar i programmen är mycket tydliga: vi vill prata mer om det här med vuxna! RFSU har lång erfarenhet av att prata med unga och vet hur det kan göras.

– Du som är förälder eller möter unga i din vardag kan göra skillnad genom att skapa utrymmen för dessa viktiga samtal. Och det finns metoder och material som kan underlätta. Vi på RFSU har jobbat med frågor kring ungas sexualitet i 90 år. Få inte panik. Ta snacket istället, säger Kalle Röcklinger, sakkunnig på RFSU.

I Uppdrag granskning-programmet pratas det om "hårt sex" som en trend bland unga. När en person gör en sexuell handling mot sin vilja, blir tvingad till att ha sex på ett sätt hen inte vill eller utsätts för våld i samband med sex, då sviker vuxenvärlden unga om vi kallar det för "hårt sex". Det är sexuella övergrepp.

– Det råder ingen tvekan om att sexuellt våld förekommer bland unga. Det finns stora forskningsstudier med representativa urval som man kan ha som grund för att förstå omfattningen av våldet. Det är avgörande att vuxenvärlden talar klarspråk om det sexuella våld som unga utsätts för. Att man inte förringar eller använder omskrivningar, säger Kalle Röcklinger på RFSU.

RFSU kan ge konkreta tips på hur du kan prata med barn och unga om sex, relationer och porr, som förälder, lärare eller annan viktig vuxen. Vi har också bred erfarenhet av sexualupplysning i skolan och andra miljöer.

Extrainsatt chatt för föräldrar och andra vuxna ikväll

Ikväll kl 21.00, efter sändningen av Uppdrag granskning, öppnar chatten på RFSU.se. Här kan du som är förälder eller vuxen som möter unga i andra sammanhang chatta med oss, till exempel om hur du kan prata med ditt barn om sex.