Till sidans huvudinnehåll

Så kan du prata om porr med din tonåring

Är du förälder och orolig över att din tonåring ser på porr? Här är sex tips på hur du kan föra ett nyanserat samtal om en komplex fråga!

1. Lyssna!

Berätta inte vad den unga personen ska känna eller tycka om porr. Möt personen där den befinner sig och skapa en atmosfär där det går att tala öppet.

2. Definiera vad porr är

Hjälp till att sätta ord på vad den unga personen har sett – utan pekpinnar. Ni kan till exempel prata om skillnaden mellan en sexscen i en film och en porrfilm. Till vem riktar sig porren? Hur ser kropparna ut? Vilka kroppar syns inte?

3. Fråga hur den unga personen tror att porr skiljer sig från sex i verkligheten

De flesta unga är väl medvetna om att porren på internet är overklig. Hjälp gärna till genom att ge exempel på hur!

4. Skamma inte!

Din tonåring har rätt till sin egen sexualitet och får fantisera om vad hen vill. Det viktiga är att förstå skillnaden på fantasi och verklighet och att respektera både sina egna och andras gränser.

5. Nolltolerans mot tvång!

Berättar den unga personen om grupptryck eller tvång i samband med porrtittande? Lägg ansvaret där det hör hemma: på den som tvingade henom att se porr mot sin vilja. Sex ska alltid bygga på samspel och ömsesidighet – aldrig på press och övertalning. Kontakta skolan eller polisen om händelsen var allvarlig.

6. Vänd blicken mot dig själv!

Vad är det som har format din egen bild av sex och relationer? Pratar du om sex på olika sätt beroende på om ditt barn är tjej eller kille? Vem vet, kanske behöver också du lära dig något nytt?