Till sidans huvudinnehåll

Hur många ställningar finns det?

Missionären, 69-nian, smeksex och flygande mattan - RFSU:s sexualupplysare Maria Bergström reder ut några vanliga frågor om sexställningar.

“Hur många ställningar finns det? Hur lär jag mig nya? Blir folk imponerade om jag kan många ställningar?”
Anonym frågeställare

Detta är en vanlig fråga och det finns inget bra svar, för sex kan man ha på många olika sätt ­ och så kan man komma på egna sätt. Den enda begräsningen är kropparna och hur man kan hålla dem.

Det bästa är att utgå ifrån vilka ställen som känns skönast på kroppen. Hur tycker jag om att ha min kropp? Vill jag ha samlagssex eller annan typ av sex? Vill jag bli smekt samtidigt, tycker jag om att ha ögonkontakt? Att vara lyhörd imponerar mest.

Några exempel: Man kan ligga ner med ansiktena mot varandra eller ligga sked, stå upp, sitta ovanpå varandra, ligga på mage med den andra ovanpå, en kan stå på alla fyra och den andra kan stå framför eller bakom, den ena ligga och den andra sitta ovanpå, en kan sitta på soffkan­ten och den andre stå upp, man kan lyfta upp benen mot överkroppen eller över huvudet.

Med rätt inställning

De olika sätten gäller oavsett vilken typ av sex man har eller vilka man ligger med. Men ställningarna är sällan det viktigaste och många gånger byter man ställning och ändrar lite utan att man tänker på det. Om man koncentrerar sig för mycket på bestämda ställningar blir det som en serie olika kropps­vinklar man ska klara av, lite som cirkuskonster. Sex blir oftast bättre om det känns enkelt och om man i första hand tänker på vad som känns skönt.

Det finns många fantasifulla och roliga namn på ställningar och det är nog det folk menar när de undrar vilka olika ställningar som finns. Några har vi nämnt, som 69:an, Banana Ride och Scissor Sisters.