Till sidans huvudinnehåll

Sex, hur gör man?

Hur knullar man? Det finns massor av olika sätt att ha sex, men inget sätt som funkar för alla. Något som känns fantastiskt för en person kan kännas helt fel för en annan. Men hur vet du vad du gillar? Och hur berättar du det för någon du vill ligga med?

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Hur tar jag initiativ?

Det första steget till att kunna ta initiativ är att ta reda på vad du själv vill. Ett bra sätt att göra det är genom att fantisera mycket om sex! Känns det läskigt att ta initiativ till sex kan du fantisera om att du tar första steget. Hur skulle du vilja närma dig någon? Vad skulle du vilja göra då?

Fantisera om sex – hur då?

Hur kan man bli bättre på att fantisera om sex? Genom att öva förstås!

Blunda och föreställ dig en tidigare gång när du har haft riktigt bra sex. Om du inte har haft sex förut, försök se framför dig hur det skulle kunna vara. Är du på någon särskild plats? Har du på dig något särskilt eller är du helt naken? Är du med en partner eller kanske flera?

Använd dina olika sinnen. Lyssna på sexig musik, läs om hur andra har sex eller titta på något som du blir upphetsad av.

Ibland kan det kännas spännande att läsa om andra människors fantasier. Det kan också vara inspirerande att lyssna på någon som pratar om sex på ett härligt sätt, till exempel i en podd. Det finns massor av ljudböcker med erotiska noveller att lyssna på. 

Och kom ihåg. Det är din fantasi och i den kan allt hända. Och det du gillar i fantasin behöver inte vara något du vill göra i verkligheten. Lycka till! 

Visa vad du vill med kroppspråk, ord eller både och

Du kan visa vad du vill både genom att säga det med ord och genom ditt kroppsspråk. Ett sätt att ta ett första initiativ är att flytta dig närmare din partner för att visa att du vill bli fysisk. Om du vill röra vid din partner kan du visa med handen på en kroppsdel och samtidigt fråga ”ja?” eller ”där?”. Ta det långsamt, så att din partner hinner känna in och reagera på det du gör.

Tänk på att alltid vänta in din partners svar efter att du tagit ett initiativ. Hen kan svara positivt genom att till exempel ta ett eget initiativ, trycka sig närmare dig, andas tungt eller börja röra vid dig mer intensivt.

Lär dig att bli avvisad

Får du ett nej till svar ska du alltid acceptera det. Att kunna hantera ett nej är bland det viktigaste för att lära sig ta initiativ. Alla blir avvisade ibland, och ibland kommer du själv att vara den som avvisar.

Hur vet jag vad min partner vill?

Det enklaste sättet att ta reda på vad din partner vill är att fråga. Prata gärna mycket med varandra. Ni kan prata om vad ni vill göra innan ni gör något sexuellt. Ni kan också prata samtidigt som ni gör något, eller kommunicera på andra sätt.

Vissa har lättare att säga vad de känner och vill. För andra kan det kännas svårt. Därför är det viktigt att du hela tiden är uppmärksam på din partners signaler.

Ja- och nej-signaler

Din partner visar vad hen känner genom det vi brukar kalla ja- och nej-signaler. Ja-signaler kan vara att din partner andas tungt, stönar, flämtar eller gör andra ljud som visar att det känns skönt. Hen kan också visa med sitt ansiktsuttryck och ögonkontakt att det känns bra. En tydlig ja-signal är att hen tar egna initiativ, istället för att bara svara på dina.

Nej-signaler kan vara att din partner blir stel, tyst eller inte tar egna initiativ. Personen kanske inte rör sig så mycket, eller undviker ögonkontakt. Om du uppfattar nej-signaler ska du alltid stoppa direkt och kolla läget. Det är viktigt att ta ansvar för att samspelet mellan er och lyssnar både på dig själv och den andra personen.

Det finns några tillfällen när du inte får fortsätta. Exempel på tillfällen när du måste avbryta är

  • Om personen ser ut att ha ont eller vara rädd
  • Om personen har somnat, är mycket full eller påverkad
  • Om personen inte ger några ja-signaler alls.


Ibland kan signalerna kännas mindre tydliga, men det betyder inte att du ska ignorera dem. Är du osäker på om personen vill eller inte, stoppa! Det kan vara svårt för din partner att berätta om något inte känns bra samtidigt som ni har sex. Om du avbryter får ni båda en paus att känna efter och prata med varandra.

Hur ger jag min partner orgasm?

Börja med att lära dig vad den andra personen gillar. Ett bra sätt är att onanera ihop och visa varandra vad ni tycker om att göra med era kroppar. Ni kan använda era händer, munnen eller leksaker. Glidmedel brukar ofta förhöja upplevelsen. Om du vill testa något nytt kan du läsa på om olika ställen på kroppen där beröring kan vara extra skönt. Läs om sköna ställen på kroppen här

Det allra viktigaste är egentligen ganska självklart: var närvarande! Fokusera på personen du har sex med. Bekräfta den och visa att du njuter av att den att njuter. Försök att inte jaga orgasmen, låt det ta tid utan att ni lägger onödigt mycket press på varandra.

Vad innebär säkrare sex?

Att ha säkrare sex innebär att minska risken för könssjukdomar och HIV.

I munnen och kring könet och analen har vi slemhinnor. Sjukdomar kan överföras när slemhinnorna kommer i kontakt med någon annans slemhinnor, eller med slidsekret, blod eller sperma. De kan också smitta genom att sekret, blod eller sperma kommer i kontakt med ett sår. För att minska smittorisken ska du därför undvika att de här sakerna kommer i kontakt med varandra.

Det finns flera sätt att göra sexet säkrare. Kondom är ett bra skydd om du har slidsex eller analsex med en kuk eller sexleksak. Om du använder en dildo eller annan sexleksak med någon annan är det bra att ha en kondom på den, så att ni inte riskerar att föra över könssjukdomar till varandra. Kom ihåg att byta kondomen eller göra rent leksaken innan ni använder den på en ny person.

Smeksex är ett säkrare sätt att ha sex. Om du har smek- eller gnidsex är det viktigt att se till att slemhinnorna i könet inte kommer i kontakt med någon annans slemhinnor eller kroppsvätskor. 

Om du suger någons kuk kan könssjukdomar överföras till din mun (svalg). För att göra oralsexet säkrare kan ni därför använda kondom. Har du haft oralsex med en person med kuk utan att använda kondom är det bra att testa sig.

Läs mer om hur du kan ha säkrare sex här