Till sidans huvudinnehåll

Sexleksaker

Här listar vi olika sexleksaker och vad du kan göra med dem. Du hittar också råd om hur du rengör dina leksaker och hur du använder dem på ett säkrare och njutningsfullt sätt.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Att prova olika sexleksaker kan vara ett jättebra sätt att ta reda på mer om vad du själv går igång på och hur din kropp funkar, både när du onanerar och när du har sex med någon annan.

Sexleksaker kan vara ett verktyg för dig och din partner eller dig ensam att göra sexet skönare eller mer varierat. Om du har en funktionsvariation som begränsar vad din kropp kan göra kan sexleksaker vara till stor hjälp.

En sexleksak kan stimulera dig och ditt kön på andra sätt än vad händer, en mun eller ett annat könsorgan kan göra. Kanske vill du prova en vibrator, en analplugg, en penisring eller en strap-on ­– utbudet är enormt.

Sköt om dig och dina leksaker och maxa njutningen!

För att skydda både dig, dina sexpartners och dina leksaker är det viktigt att rengöra och ta hand om leksakerna på rätt sätt.

Regel nummer ett: Rengör alltid sexleksaker före och efter användning!

Tvål räcker inte till för att ta bort de bakterier som lätt fastnar på leksakerna. Dessutom kan tvål skada leksaker av silikon, latex och liknande material. De här materialen tål inte heller alkohol. Undvik därför steriliserande medel med alkohol i.

Vad ska du då använda? Det finns rengöringsmedel som är anpassat för just sexleksaker! De finns att köpa på nätapotek eller på hemsidor och butiker som säljer sexleksaker.

Använd kondom på leksaken om du delar den med någon annan. Byt kondom innan ni använder leksaken på en ny person och om ni har använt den i analen.

Glidmedel och sexleksaker

Använd glidmedel tillsammans med dina sexleksaker. Leksaker av silikon ger mycket friktion och kan lätt orsaka irritationer. Glidmedel skyddar slemhinnorna och gör dessutom upplevelsen av leksakerna ännu skönare. Men kom ihåg att använda ett glidmedel som funkar ihop med dina leksaker!

Vattenbaserade glidmedel funkar med alla sorters sexleksaker och med kondomer.

Använd inte olja eller oljebaserade glidmedel som till exempel vaselin ihop med sexleksaker eller kondomer. Olja kan skada materialen på många sexleksaker. Olja kan också luckra upp kondomens gummi så att den går sönder.

Flera material tål inte heller silikonbaserade glidmedel. Det gäller för sexleksaker av silikon, CyberSkin, UR3 eller TPE.

Lista på sexleksaker

Sexleksaker kommer i många olika utformningar, för olika kroppsdelar och med olika funktioner och utseenden. Här hittar du en lista över sexleksaker av olika slag.

Analkulor

En sträng med kulor att föra in i analen för att stimulera den. Du kan använda när du onanerar eller har sex med någon annan.

Analdildo

Dildo för att stimulera analen, analöppningen och p-punkten.

Analvibrator

Vibrator för att stimulera analen och prostatan. Liknar ofta en buttplugg till formen.

Bröstvårtsklämmor

Klämmor att fästa på bröstvårtorna för att stimulera, reta, och nypa. Kan användas för att skapa olika grad av smärta.

Butt plug/analplugg

Plugg som förs upp i analen. Du kan använda den under sex och onani. Du kan också använda den för att töja ut analöppningen för att underlätta för andra sorters analsex.

Dildo, massagestav, pulsatorstav

Stav, ofta med formen av en kuk, som används för att penetrera vaginan eller analen. De kan se mer eller mindre ”verklighetstrogna” ut. Vissa dildos kan vibrera. Det finns också massagestavar, eller pulsatorstavar som rör sig mer stötande.

Dubbeldildo

Leksak för att penetrera två öppningar samtidigt. Kan användas på dig och en partner för att penetrera er båda, eller på en person för att penetrera slida och anal.

Knipkulor, geishakulor eller vaginalkulor

Kulor som du kan använda i slidan både för att skapa njutning eller för att träna slid- och bäckenbottenmusklerna. När du har kulorna i slidan blir det skönare och mer effektivt att göra knipövningar. Det finns också kulor som vibrerar.

Masturbator, lösvagina, blowjob machine, Fleshlight, Fleshjack

Onanileksak med ett hål där du kan föra in kuken. Kan se ut som en mun, en fitta, ett anus, eller kombinerad kuk/dildo och anus.

Penispump, erektionspump

En penis- eller erektionspump består av ett rör som du stoppar in kuken i. Du pumpar sedan ut all luft ur röret, vilket gör att kuken sväller. Du kan använda pumpen som ett hjälpmedel för att få stånd, för att få kuken att bli tillfälligt större, eller för att njuta av stimulansen pumpen ger.

Penisring

Ring som träs på vid roten av penis. Den hjälper till att behålla ståndet genom att inte släppa ut blodet från penisen. Penisringen ska inte sitta på mer än 20 minuter per gång.

Penisöverdrag eller penis sleeve

Ett överdrag att trä över kuken för att göra den bredare. Det kan öka njutningen för dig som blir penetrerad. Ibland kan det också göra att du som bär överdraget kan ha stånd längre utan att komma. Finns i olika former och storlekar.

Piska

Piskor kan användas för att leka med smärta och makt i olika BDSM-relaterade praktiker. De finns i olika material och utföranden, och kan ge olika grad av smärta.

Prostataplugg, p-plugg

Analplugg särskilt utformad för att stimulera prostatan. Det finns även vibratorer för prostatan.

Rep, handklovar, kedjor

Kan användas i bondagelekar för att begränsa någons rörelsefrihet. Handklovar kan snabbt och effektivt låsa fast någons händer. Med rep kan du binda eller bli bunden på många olika sätt. Hela kroppen eller bara någon del. Känslan av repen mot huden kan också upplevas som stimulerande och/eller smärtsam. Kedjor kan också användas på olika sätt och olika kroppsdelar. Var försiktig med var och hur du använder rep eller kedjor. Att binda eller kedja någon på fel sätt kan orsaka skador, och ibland vara mycket farligt (undvik till exempel halsen). [Länk för att läsa mer?]

Runkägg

Äggformad leksak som du kan föra in kuken i när du onanerar. Insidan brukar vara räfflad för att ge extra stimulans.

Stimulerande glidmedel

Glidmedel som gör att blodflödet och känsligheten i underlivet ökar.

Stimulerande pumpar

Kan användas på klitoris eller bröstvårtor för att skapa ett stimulerande tryck.

Strap-on

Dildo som spänns fast kring höften (eller benet!) på dig som ska penetrera en partner.

Vibratorer

Leksak som stimulerar dig med hjälp av vibrationer. Det finns vibratorer som kan användas på klitoris, penisollon, i slidan eller anus, mot bröstvårtor eller mot andra kroppsdelar. De kan likna kukar eller fittor men finns i flera olika utföranden. Några exempel på leksaker med vibratorfunktion är:

  • Dildo med klitorisvibrator, en dildo som stimulerar klitoris och penetrerar slidan samtidigt.
  • Lufttrycksvibrator, en vibrator som stimulerar klitoris eller ollon genom tryckvågsimpulser och luftsug.
  • Penisvibrator, en rörformad vibrator som du för in kuken i.
  • Samlagsvibrator, en vibrator som stimulerar både dig och din partner när ni har samlag.
  • Trosvibrator, liten vibrator du kan ha i trosorna för att stimulera klitoris.
  • Vibrerande ägg, äggformad vibrator som styrs med fjärrkontroll eller app. Kan användas i slidan, mot klitoris eller mot andra delar av kroppen.

Ögonbindel

En ögonbindel kan användas för att skapa spänning och maktutbyten genom att kontrollera och begränsa någons sinnesuttryck.