Till sidans huvudinnehåll
Grafik på person som blundar

Lust och kåthet

Sexlusten är något som går upp och ner. Ibland är lusten stor, men ibland kan det vara svårt att hitta den. Här är några tips på vad du kan göra om du vill öka din sexlust.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Sexlusten är något som går upp och ner. Ibland är lusten stor, men ibland kan det vara svårt att hitta den. Här är några tips på vad du kan göra om du vill öka din sexlust.

Ett första steg kan vara att försöka ta reda på vad det är som gör att du känner mindre lust och kåthet. Kanske känner du att sexet går på rutin eller att det känns mindre kul under en viss period i livet. Då kan det hjälpa att prova något nytt. Här under tipsar vi om några sätt!

Kanske handlar det om dina känslor och tankar kring sex och dina tidigare erfarenheter, eller om relationen till en partner. Då kan du behöva närma dig din sexualitet eller din relation på ett nytt sätt.

Fantisera om sex – hur då?

Hur kan man bli bättre på att fantisera om sex? Genom att öva förstås!

Blunda och föreställ dig en tidigare gång när du har haft riktigt bra sex. Om du inte har haft sex förut, försök se framför dig hur det skulle kunna vara. Är du på någon särskild plats? Har du på dig något särskilt eller är du helt naken? Är du med en partner eller kanske flera?

Använd dina olika sinnen. Lyssna på sexig musik, läs om hur andra har sex eller titta på något som du blir upphetsad av.

Ibland kan det kännas spännande att läsa om andra människors fantasier. Det kan också vara inspirerande att lyssna på någon som pratar om sex på ett härligt sätt, till exempel i en podd. Det finns massor av ljudböcker med erotiska noveller att lyssna på. 

Och kom ihåg. Det är din fantasi och i den kan allt hända. Och det du gillar i fantasin behöver inte vara något du vill göra i verkligheten. Lycka till! 

Se över och vårda din relation

Om den minskade sexlusten mest hänger ihop med den relation du lever i är det bra att reda ut vad som inte fungerar eller känns bra. Hur känner ni inför varandra? Är ni nyfikna på varandra? Hur jämlika är ni? Hur är stämningen och gemenskapen? Har ni roligt tillsammans och trivs, eller består vardagen mest av tristess och bråk?

Att dela på vardagens ansvar och arbete är viktigt. Både för att relationen ska känns bra men också för att båda ska ha ork att tänka på sex. Inte minst gäller detta om ni har små barn. Småbarnstiden är en tid med stora omställningar och mer arbete i hemmet.

Fysiskt nära utan att ha sex

Ett sätt att hitta lusten kan vara att ni är nära varandra fysiskt utan att ha sex. Att kramas, ligga nakna och smeka varandras kroppar men att inte beröra könen. Försök vara trygga med att fysisk närhet inte ska följas av krav eller förhoppning om mer. Om någon av er till exempel känt ångest eller obehag av kroppslig beröring kan det här vara ett bra tips.

Hur gör jag sexet roligare och mer spännande?

Har du och din partner alltid sex på samma plats, eller en viss tid på dygnet? Känns det tråkigt eller otillräckligt? Varför inte prova något nytt?

Ha sex på en annan plats eller tid

Soffan, golvet, bordet, köksbänken, utomhus, bilen, badkaret, en sexklubb… Sängen kan lätt bli tråkig. Om du och din partner oftast har sex på kvällen kan ni variera det med att ligga mitt på dagen.

Edging

Dra ut på kåtheten, men kontrollera orgasmen. Stimulera någon (dig själv eller din partner) under en lång tid, utan att låta den få orgasm.

Allt utom att röra könsorganen!

Du och din partner kan utmana varandra och göra varandra kåta utan att ni får röra vid könsorganen. Håll i förbudet i X antal minuter, och stimulera varandra genom att till exempel röra vid andra delar av kroppen, prata sexigt eller titta på något upphetsande.

Sexförbud

Undvik allt sex under en viss tid! Det finns olika sätt ni kan göra det på. Du och din partner kan ha totalförbud mot att röra vid varandra över huvud taget, i en dag, två, en vecka… Eller så får ni kramas, kanske kyssas och kanske smekas, men inte röra vid könsorganen. Kanske får ni inte heller prata om sex. När förbudet är över har ni antagligen byggt upp rejält med spänning kring sexet.

Testa nya sexleksaker

Prova nya leksaker! Sexleksaker som vibratorer, dildos, penisringar, och analstavar (för att bara nämna några) kan komma åt och stimulera ställen på kroppen på andra sätt än vad händer, munnar och könsorgan kan. Kanske vill ni inte bara fokusera på just könsorganet och analen. Kanske vill ni prova rep, piskor, bröstvårtsklämmor eller andra saker från BDSM-världen? Läs mer om sexleksaker här