Till sidans huvudinnehåll
Grafisk bild på två personer som ligger och gosar

Första gången – så går det till

Sex kan vara många saker och se ut på olika sätt. Därför finns det ingen manual för hur just din sexdebut ska se ut. Det allra viktigaste är att du och den du har sex med är bekväma med varandra och att det känns bra för er båda.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

För många är första sexet med en annan person något man längtar efter, samtidigt som det kan kännas pirrigt. Kanske är du otålig och vill ha sex så snart som möjligt för att känna hur det känns, eller så vill du ta det långsammare. Många kan känna en press att bli av med ”oskulden”. För andra kan pressen snarare handla om att vara ”oskuld” så länge som möjligt.

Vissa är oroliga över att de inte ska vara tillräckligt ”bra” på att ha sex. Kanske är du rädd för att det ska göra ont. Att sexet är fantastiskt första gången är inte särskilt vanligt. Tvärtom känns det nog lite fumligt för de allra flesta. Men att känna smärta är inte något som ”hör till”.

"Oskuld" eller sexdebut?

Att vara ”oskuld” är ett uttryck du säkert har hört. ”Oskuld” kallas ofta den som inte haft sex, och att ha sex för första gången kallas ofta att ”bli av med oskulden”. Vi på RFSU tycker att det uttrycket passar dåligt idag, eftersom det får det att låta som att du som haft sex är ”skyldig”. Vi använder ändå uttrycket ”oskuld” på den här sidan ibland, eftersom det är ett uttryck många känner igen. Ett annat ord som vi gillar bättre är “sexdebut”.

Känn in varandra när ni har sex

Det viktigaste är att du känner dig bekväm med den du har sex med och att ni båda vill. Lyssna på hur du själv känner och vilka signaler du får från din sexpartner. Det enklaste sättet att se till att det känns bra för båda är att prata med varandra.

Prata! Med kroppsspråk eller med ord

Ibland kan det kännas svårt eller stelt att prata om vad man vill och känner, särskilt när det är första gången. Kom därför ihåg att det finns flera olika sätt att berätta att man tycker om något! Du kan stöna, flämta eller andas tungt för att visa att något känns skönt och sexigt. Känn in din partner. Hur svarar hen på det du gör? Turas om att ta initiativ.

Om något inte känns bra kanske det visar sig genom att man blir stel, tyst eller inte tar egna initiativ. Om du märker att din partner på något sätt visar nej-signaler – avbryt och kolla läget.

Känns sexet klumpigt och pinsamt? Tur då att det bara var första gången! Bra sex kräver övning och ni kommer att hitta ert sätt att ha sex. Strunta i vad du eller ni tror att andra tycker. Om om något inte känns bra i magen är det bra att försöka prata om det som är fel.

Sex kan se ut på olika sätt

När man pratar om att ”bli av med oskulden” tänker många på första gången man har samlag. Men sex kan vara mer än det. Olika personer har olika bild av vad som räknas som sex. Det kan vara hångel, smekningar, petting, att vara naken med någon, att sexchatta… Vad som är sex för dig bestämmer du.

Många första gånger

Precis som det finns många olika sätt att ha sex finns det också många första gånger. Första gången du onanerar kan kännas minst lika viktig som första gången du har sex med någon annan. Första gången du känner dig kåt eller har sexiga känslor för någon kan också kännas betydelsefull, eller första gången du får orgasm.

Samma sak gäller första gången du hånglar med någon, eller är naken med en annan person.

Det kan vara första gången du har sex med någon av annat kön än du själv, eller första gången du har sex med någon av samma kön.

Ibland kanske du inte har sex på lång tid, och då kan det kännas som en första gång när du har sex igen. Det kan också röra sig om första gången med en ny partner.

Hur länge ska man hålla på?

Hur lång tid tar det egentligen att ha sex? Inte heller här finns det några regler. Du och den du har sex med håller på så länge ni båda vill och kan!

Ibland går det väldigt fort, kanske bara någon minut. Ibland kan ni vilja hålla på länge, kanske ta pauser och sedan fortsätta igen.

I porr eller i andra filmer kan det ibland verka som att man kan hålla på hur länge som helst. Det är få som orkar eller kan det i verkligheten.

Måste vi komma samtidigt?

Måste sexet ta slut bara för att den ena av er har kommit, alltså fått orgasm? Såklart inte! I filmer skildras sex ofta som ett maratonlopp som slutar med en gemensam orgasm. Verkligheten ser inte riktigt ut så.

Om två har sex är det vanligaste är att en person kommer före en annan. Många tycker det är skönt att få orgasm samtidigt – men det är svårt och inte det vanligaste. Andra vill vänta tills partnern kommit för att sedan bli tillfredsställd själv. Att vilja komma före, efter eller tillsammans varierar – både mellan olika personer och från gång till gång.

Då kan det vara bra att tänka på att inte alla som har sex alltid får orgasm. Orgasm är inte något som alla strävar efter varje gång. Och det är faktiskt vanligare att en person kommer före en annan.

Är det som i porren?

Är sex och porr samma sak? Nej! De flesta vet att porr inte är “på riktigt”. Porr kan klippas och filmas så att det ser ut på ett visst sätt och den säger egentligen ingenting om hur sex ”ska” vara. Det viktigaste för dig och din partner är att ni har sex på ett sätt som känns bra för er båda. Ni varken kan eller behöver ta efter hur det är i porr. Porr är porr, precis som till exempel en film är en film. Din vardag ser antagligen inte ut som en hollywoodfilm, och ditt sex kommer inte att se ut som porren.

Hela vårt samhälle består av normer och porren är inget undantag. Den porr som finns idag visar många normer om hur sex ”ska” se ut. Det kan handla om utseende och könsroller. Det kan också handla om normer kring vad som är bra sex: hur ofta och hur lätt man ska få orgasm, hur orgasmen ska se ut, att man ska komma samtidigt, hur länge man ska hålla på eller hur man ska låta. I en hel del porr framställs dessutom våld, övergrepp och kränkningar som något sexigt. Men det är inte bara i porren som de här normerna finns. Normer om sex, kön och relationer är något vi hela tiden stöter på i samhället. Både från kultur och media och från människor omkring oss.När just du har sex kommer det att se ut på just ditt sätt. Sex kan både kännas olika och se olika ut beroende på vem du har sex med och hur det är mellan just er. Det kan vara olika från gång till gång och beroende på humör. Känn in hur det känns med den du har sex med.

Hur luktar och smakar jag?

Lukt och smak är en del av upplevelsen av att vara nära och ligga med någon. Att lukta och smaka på sin partner kan kännas sexigt och intimt.

En del oroar sig över att lukta eller smaka illa. Framför allt kan många undra hur deras kön luktar och smakar. Svaret är att det antagligen luktar och smakar precis som ett kön ”ska”! Alla luktar vi lite olika, men ingens kön är luktfritt. En fitta luktar och smakar ofta lite syrligt. En kuk brukar lukta och smaka mindre skarpt, och mer bara som hud. Ofta har könen en lite salt smak, precis som hud på resten av kroppen.

Du behöver inte ”förbereda” dig på något särskilt sätt inför sex. Om du inte själv känner att du luktar illa kommer den du har sex med antagligen inte heller att märka något.

Om du verkligen vill tvätta ditt kön innan sex, använd ljummet vatten och hoppa över tvålen. Men kom ihåg att de flesta gillar att lukta och smaka. Chansen är dessutom stor att den du har sex med går igång på just din lukt och smak!

Syns det att jag har haft sex?

Ingen kan se på dig om du haft sex eller inte. Det syns varken på dig med fitta eller på dig med kuk. Det går inte heller att känna om du haft sex.

Att man skulle kunna se eller känna på fittan om du haft sex eller inte är en gammal myt. Förr trodde man att det finns en ”mödomshinna” i slidan som går sönder första gången du har slidsamlag. Nu vet vi att det inte finns någon sådan hinna. Det man trodde var mödomshinnan är ett slemhinneveck runt slidans öppning. Det här vecket kallas slidkrans.

Slidkransen ser olika ut på olika personer. Du har kvar slidkransen hela livet. Hos vissa är den lite tjockare och hos andra märks den inte alls. Den är elastisk och sträcks ut när du för in något i slidan, eller när du föder barn. Till skillnad från vad man trott om ”mödomshinnan” går den inte sönder när du har sex första gången. Om slidkransen är lite större kan den spricka lite grann, men den läker snabbt av sig själv. Ingen kommer alltså kunna se på dig om du har haft sex eller inte. Hitta mer information om slidkransen här

Blöder det första gången?

Det är väldigt ovanligt att det blöder när du med fitta har samlag. Det finns de som tror att det “ska” blöda första gången, men det är inte sant. 

Det är ovanligt att du blöder, men om det händer kan det bero på att din slidkrans har fått en liten spricka i kanten. Att blöda första gången är absolut inget som ”hör till” eller ”ska” hända. Om du är kåt och vill ha sex blir din fitta och slida våt och svullen. Det gör sexet skönare och mjukar upp slidan. Det minskar risken att det gör ont eller blöder.

Hur gammal måste man vara för att ha sex?

I Sverige blir du ”byxmyndig” när du fyller 15 år. Det är alltså då du kan ha sex enligt lagen. När du fyllt 15 år anses du själv kunna bestämma om du vill ha sex eller inte. Barn och unga under 15 år kan inte samtycka till sex enligt lagen.

Lagen är till för att skydda barn och unga från att bli utnyttjade av äldre personer. Det är alltid olagligt för en person som är äldre än 15 år att ha sex med dig som är yngre än 15 år, även om du själv vill ha sex.

Det är inte olagligt för två personer som är yngre än 15 år att ha sex med varandra, så länge båda vill det.

Måste man ha kondom?

Kondom skyddar mot könssjukdomar och mot oönskad graviditet. Att använda kondom är därför det bästa sättet att se till att både du och den du har sex med kan känna er säkra, oavsett vilken sorts sex ni har.

Om du har slidsex, analsex eller munsex skyddar kondomen mot sjukdomar. Du kan också använda kondom på en dildo ifall du delar den med någon annan. På så sätt undviker ni att föra över bakterier till varandra. Byter ni kondom emellan behöver ni inte avbryta sexet för att tvätta dildon.

Om du har slidsamlag är kondomen ett preventivmedel som dessutom skyddar mot sjukdomar. Det finns andra preventivmedel mot graviditet, men för att du också ska vara skyddad mot sjukdomar är det viktigt att ändå använda kondom. Det gäller särskilt om du har tillfälligt sex eller sex med flera olika personer.
Läs mer om hur du har säkrare sex

Hur använder jag en kondom? 

Läs mer om hur du använder en kondom