Till sidans huvudinnehåll

Orgasm

Orgasm, eller klimax, beskrivs ofta som höjdpunkten på en skön, sexuell känsla. Hur du lättast uppnår orgasm är olika från person till person. Övning ger färdighet!

Vad betyder orgasm?

Orgasm betyder klimax och klimax betyder i sin tur "intensiv höjdpunkt". Orgasmen kan alltså beskrivas som toppen eller höjdpunkten på en sexuell skönkänsla. Efter orgasmen går oftast den känslan ned. Kroppen, speciellt området kring könet, känns skön, varm och avslappnad efteråt. Men hur starkt personer upplever orgasmen är olika och det varierar dessutom mycket från gång till gång.

Hur känns en orgasm?

En orgasm kan kännas som nästan ingenting, ibland känns den i hela kroppen. Rent kroppsligt innebär en orgasm snabba muskelsammandragningar kring könet, högre puls och blodtryck och lite snabbare andhämtning. Istället för orgasm säger många "att komma".

Orgasm - en individuell känsla

Det vanligaste sättet för att få orgasm är genom att stimulera klitoris- eller penisollonet och det finns inga fysiologiska förutsättningar som säger att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm beroende på ens kön. Man kan också få orgasm genom anal-, g/p-punkt- och vaginalstimulering samt genom att knipa med bäckenbottenmuskulaturen. Vissa kan få det bara genom att fantisera eller tänka sexuellt upphetsande tankar.

Hur får jag orgasm?

Det finns inga exakta instruktioner på hur man gör för att få orgasm. Det är en individuell känsla och upplevelse som därför kan vara svår att beskriva. Om det känns skönt när man smeker eller tar på sköna ställen på kroppen kan man prova att fortsätta med det, och när det känns som allra skönast kan orgasmen komma. Det är inte heller en självklarhet att man alltid får orgasm.

Träna upp orgasmen

Ett bra sätt att komma närmare orgasm är att träna. Prova på dig själv och lär känna din kropp så är det lättare i samspelet med en partner.

Orgasm och utlösning

Orgasm och utlösning (ejakulation) är två skilda fenomen även om de många gånger kommer samtidigt. Både fittor och kukar kan få utlösning och det sker genom att körtlar trycker ut vätska genom urinröret. Man kan få orgasm utan utlösning och utlösning utan orgasm. Utlösningen är själva utstötningen av vätska medan orgasmen handlar mer om den sköna känslan. Gemensamt för orgasmer är att kroppen reagerar genom ökad puls, muskelsammandragningar i underlivet, förhöjt blodtryck och en snabbare andhämtning. Utlösning börjar man få i samband med puberteten.

När en fitta får utlösning är det inte samma sak som lubrikationen, den våthet som kommer genom slidväggarna när man börjar bli upphetsad. Eftersom en del inte känner till att de kan få utlösning tror de att de kissar på sig. Det kan kännas pinsamt. För andra är det inget de tänker på eller knappt märker om de får utlösning. Mängden kan variera från några droppar till en tesked - det är likadant för kukar. Kukars utlösning består av sperma (kallas också sädesvätska) och kommer från urinröret.

Gemensam orgasm

Om två eller fler personer har sex är det vanligaste är att en person kommer före en annan. Många tycker det är skönt att få orgasm samtidigt – men det är svårt och inte det vanligaste. Andra vill vänta tills partnern kommit för att sedan bli tillfredsställd själv. Att vilja komma före, efter eller tillsammans varierar – både mellan individer och från gång till gång.

Det kan vara bra att veta att inte alla som har sex alltid får orgasm och att orgasm inte är något som alla strävar efter varje gång.

LÄS MER: Så undviker du "dåliga orgasmer"

Se vår film Så funkar orgasmen från serien Sex på tre minuter