Till sidans huvudinnehåll
18 olika stt att ha sex, illustrationer

Teknik och ställningar

Det finns fler sätt att ha sex än att ligga i missionären. Det vet du säkert, men hur hittar du de tekniker, ställningar och sexleksaker som känns allra bäst? Här tar vi upp olika ställningar, tekniker och sextips!

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Precis som det inte bara finns ett sätt att ha sex finns det inte ett sexknep som funkar för alla. Hur sexet känns beror på så många olika saker: samspelet mellan dig och den/de du har sex med, vilket humör du är på, hur du känner dig i din kropp, din hälsa, var du befinner dig och vad som hänt precis innan, för att bara nämna några. Dessutom kan dina önskemål också variera. Någonting som känns bra vid ett tillfälle kanske inte känns lika bra en annan gång.

Däremot finns det ställen på kroppen där det känns mer, olika positioner du kan prova, och saker du kan göra för att få sexet att bli mer spännande.

Det går inte att säga vad som är en ”bra” sexteknik. Bra sex är helt enkelt det som känns bra för dig och den du har sex med. Men hur hittar du dit? Att prova dig fram bland ställningar och tekniker är ett utmärkt sätt att upptäcka vad du tycker är skönt.

Hur får jag sexet att bli skönare?

Det som spelar allra mest roll för din sexuella upplevelse är hur du mår och vilken stämning du är i. Det är svårt att njuta av sex om du känner dig obekväm, ofokuserad, stressad eller osäker.

Sex är skönast när du är riktigt kåt. Den stämning du bygger upp med den du har sex med är därför det mest centrala. Om stämningen känns het och upphetsande är chansen stor att sexet också gör det.

Med det sagt går det självklart att hitta vissa sätt som får dig att njuta extra mycket! Du kanske vill få fler eller intensivare orgasmer, hitta de skönaste ställningarna eller lära dig mer om kroppens erogena zoner.

Fantisera om sex – hur då?

Hur kan man bli bättre på att fantisera om sex? Genom att öva förstås!

Blunda och föreställ dig en tidigare gång när du har haft riktigt bra sex. Om du inte har haft sex förut, försök se framför dig hur det skulle kunna vara. Är du på någon särskild plats? Har du på dig något särskilt eller är du helt naken? Är du med en partner eller kanske flera?

Använd dina olika sinnen. Lyssna på sexig musik, läs om hur andra har sex eller titta på något som du blir upphetsad av.

Ibland kan det kännas spännande att läsa om andra människors fantasier. Det kan också vara inspirerande att lyssna på någon som pratar om sex på ett härligt sätt, till exempel i en podd. Det finns massor av ljudböcker med erotiska noveller att lyssna på. 

Och kom ihåg. Det är din fantasi och i den kan allt hända. Och det du gillar i fantasin behöver inte vara något du vill göra i verkligheten. Lycka till! 

Vilka är de erogena zonerna?

Vissa delar av kroppen är känsligare för sexuell beröring än andra. De brukar kallas för erogena zoner, alltså zoner som det känns extra upphetsande och skönt att någon rör vid. Vilka ställen på kroppen det rör sig om är olika från person till person. Någon kan älska att till exempel bli smekt och slickad kring öronen, medan någon annan tycker att det knappt känns, eller att det kittlar på ett obehagligt sätt.

I takt med att du lär känna din kropp lär du dig om var du tycker om att bli berörd. Var din partner gillar att bli smekt kan du ta reda på genom att fråga hen, eller lyssna på och ta in hens signaler när ni har sex eller hånglar.

Några av de vanligaste erogena zonerna är könsorganet, fingrarna, öronen, nacken och halsen, brösten och bröstkorgen, fötterna, området mellan könet och anus, runt och i anusöppningen.

Fingertoppar, tunga och läppar har mycket känsel. Det kan vara skönt att smeka, pussa och smaka på händer och fingrar. Också rumpan och insidan av låren är områden där smekningar, pussar, kyssar, eller slickningar ofta känns på ett extra skönt sätt.

Bröst och bröstvårtor är för många en erogen zon och ställen som personer kan bli upphetsade om man smeker, suger eller slickar på.

Ollon

Klitorisollonet och ollonet på kuken är båda ställen där det känns mycket. Smeksex på och kring dem är något som många gillar. En del tycker att det nästan känns för mycket att smeka på klitorisollonet och tycker att det är skönare om man smeker ovan eller runt om.

Både kukar och fittor har en sträng som går från ollonet och där känns det också extra mycket. Den sitter under förhuden, om man har någon, på penis och under förhuden till klitorisollonet.

Anus

Anus är ett område som många tycker är skönt att bli smekt eller slickad kring. En del gillar när man för in ett finger eller ett föremål i analöppningen. Att röra vid mellangården, alltså området mellan könet och anus, kan också kännas extra mycket.

G-punkten

G-punkten eller, numera, g-punktsområdet kallas ett område i slidan där många tycker att det är extra skönt med beröring. Området sitter ungefär fyra till fem centimeter in på den främre slidväggen. Att röra vid och trycka på g-punktsområdet kan vara otroligt skönt, och det kan göra att du får djupare och intensivare orgasmer.

Ett sätt att komma åt området är att göra ”kom hit”-tecknet med ett eller flera fingrar inuti slidan. Du kan använda en sexleksak i slidan för att trycka på området. Om du med slida har samlag med någon med kuk kan ni försöka hitta ställningar som gör att kuken kommer åt området. Om du till exempel rider någon med kuk kan du luta dig bakåt för att ollonet ska trycka på ditt g-punktsområde.

(Det här stället på kroppen kallas ibland också CUV-komplexet, men här skriver vi g-punktsområdet).

P-punkten

Du som är född med kuk har en p-punkt i analen. P:et står för prostata och kan vara extra skönt att röra vid. När du trycker och masserar p-punkten stimuleras prostatakörteln. Den här punkten sitter ungefär fem till åtta centimeter in i analen. Du kan komma åt P-punkten med en kuk, en sexleksak eller fingrarna. Att stimulera P-punkten kan göra dina orgasmer starkare och skönare.

Hitta rätt

Ett bra tips är att titta på den andra personen för att försöka se om den verkar gilla vad som händer. Gör lite olika från gång till gång. Lyssna och känn av hur den andra personen reagerar. Testa olika tempon och olika punkter.

Njut av sexleksaker

Sexleksaker kan vara ett bra sätt att öka njutningen, eftersom de kan stimulera kroppen på andra sätt än vad din eller din partners kropp kan. Många sexleksaker är särskilt utformade för att komma åt g-punktsområdet och p-punkten. Du kan använda leksaker själv eller med någon annan, och prova dig fram!

Om du upplever att du har svårt att tillfredsställa dig själv eller någon annan kan det leda till känslor av otillräcklighet. Då kan sexleksaker kan hjälpa till att ta bort de känslorna.

Här hittar du en guide till olika sexleksaker!

Bästa sexställningarna?

Vilka är de bästa sexställningarna? Olika personer gillar olika saker, olika saker kan också kännas olika kul och skönt från gång till gång. För att hitta dina och din(a) partners bästa ställningar får ni helt enkelt prova er fram! Att testa nya saker kan få sexet att kännas roligare, skönare och mer spännande.

Missionären, 69:nian, flygande mattan, doggystyle, cowgirl, saxen, skeden, banana ride… Det finns många namngivna sexställningar, men de är inte de enda ställningarna som finns att prova. Du kan hitta på egna, eller anpassa en viss ställning efter vad du själv tycker känns bra och vad din kropp klarar av. Det finns inget rätt eller fel när det gäller sexställningar.

Att kunna många olika ställningar är inte en garanti för att ha bra sex, men att prova på nya saker är ett sätt att lära känna sig själv och sin kropp.

Hur hittar jag mitt sätt?

Det bästa är att utgå från vilka ställen som känns skönast på kroppen. Hur tycker du om att ha din kropp? Vill du ha samlagssex eller någon annan typ av sex? Vill du bli smekt på något särskilt sätt, tycker du om att ha ögonkontakt?

Ni kan ligga ner med ansiktena mot varandra eller ligga sked, stå upp, sitta ovanpå varandra, ligga på mage med den andra ovanpå, en kan stå på alla fyra och den andra kan stå framför eller bakom, den ena ligga och den andra sitta ovanpå, en kan sitta på soffkanten och den andre stå upp, man kan lyfta upp benen mot överkroppen eller över huvudet.

De olika sätten gäller oavsett vilken typ av sex du har eller vilka du ligger med. Men ställningarna är sällan det viktigaste och många gånger byter man ställning och ändrar lite utan att man tänker på det. Om man koncentrerar sig för mycket på bestämda ställningar blir det som en serie olika kroppsvinklar man ska klara av, lite som cirkuskonster. Sex blir oftast bättre om det känns enkelt och om du i första hand tänker på vad som känns skönt.