Till sidans huvudinnehåll

Sex - som i ömsesidighet och respekt

Grunden för bra sex tillsammans med andra är ömse­sidighet! Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Bra-känsla!

Ömsesidighet betyder att man bryr sig om varandra och tänker på att det ska kännas bra för den andra också.

Man ska ha en bra känsla innan, under och efter det att man har haft sex. Känns det inte bra – då kan man backa, säga vänta, nej, jag vill inte det här. Kanske vill man sen, men inte nu.

Märker man av att den andra inte verkar gilla det man gör så slutar man med det. Om man visar varandra respekt på det sättet – då har man ömsesidigt sex.

De flesta kommer att ha både bra och mindre bra erfa­renheter av sex utan att någon gjort fel. Direkt fel blir det när man tjatar eller pressar andra att ställa upp på sex.

Direkt fel blir det när man inte bryr sig om vad den andra vill eller inte ens försöker förstå vad den andra vill. Då bryter man tydligt mot ömsesidigheten.

Hur vet man vad den andra vill?

Hur ska man då veta vad den andra vill? Hur kan man visa vad man själv vill? Man kan förstås fråga: Känns det bra? Tar jag lagom hårt? Hur känns det här? Man kan också kolla av hur den andra reagerar även om man inte gör det med ord. Vill den andra inte smekas tillbaka eller tar den nästan inga initiativ?

Om någon är väldigt passiv kan man fundera på om man gör något som den andra inte vill. Ett tips är att lyssna efter hur den andra andas, låter, se på reaktioner och kroppsspråk. Det är också bra att själv tala om vad som känns bra eller inte bra: Lite försiktigare. Rör fingret snabbare. Mmm, det där känns skönt. Ja, där!

Många tycker att det bästa sättet är att ta den andras hand och visa vad man gillar, eller själv ta på sin egen kropp och på så sätt visa hur man vill ha det.

Att prata med sin partner

Att tala om vad man vill göra är väldigt bra men kanske inte alltid så lätt. Många känner sig blyga, okunniga eller rädda för att den andra ska känna sig dålig. Man kan öva genom att säga tyst för sig själv vad man vill och tycker. Då kan det faktiskt kännas lättare att tala om eller visa för någon hur man vill ha det.

Man kan också, om man vill ha sex igen med samma person, prata en helt annan dag om vad man vill göra. Det behöver ju inte betyda att man inte var nöjd senast, bara att man vill prova olika saker vid olika tillfällen.