Till sidans huvudinnehåll

Sätt ord på det. Skriv om sexualitet och relationer

Om metoden

I den här metoden får eleverna öva på att sätta ord på sådant som handlar om stora, svåra eller känsliga saker, som sex, identitet, känslor och vänskap. Om man kan uttrycka sådant som känns osäkert (och kanske lite pinsamt) blir det lättare att förstå sig själv och andra. Då blir det också lättare att säga vad man vill eller inte vill och prata med någon när man behöver.

Sätt ord på det! är en berättartävling för högstadieelever som RFSU arrangerar tillsammans med Författarförbundet och Storytel. Temat är sex, känslor och relationer. Novellerna som används i den här metoden är de vinnande bidragen från tävlingsomgången läsåret 2020/2021.

Förberedelser

Introducera eleverna i novellskrivande om ni inte har arbetat med det tidigare.

Så här gör du

Låt eleverna lyssna på novellerna från Berättartävlingen 2021 för inspiration, enskilt eller i grupp. Låt dem sedan skriva en egen berättelse.

Eleverna kan hitta ett eget tema, inspireras av de inlästa novellerna eller välja något i listan med förslag nedan.

Poängtera att eleverna kan skriva ur olika perspektiv: olika sexuella läggningar, könsidentiteter eller funktionalitet. Utmana gärna eleverna att sätta sig in i hur andra tänker och känner genom att skriva om någon som kanske är långt ifrån de själva.

Exempel på teman:

Den första kyssen
Vid busshållsplatsen
En resa till framtiden 
Kär i min bästa vän
När fantasin blev verklighet
Att göra slut
Kär i fler än en
En oväntad förälskelse
Det är vid skateparken det händer
Min kropp
Omklädningsrummet
En kondom under sängen
Övernattningen